Banca Națională a Elveției: Aprecierea francului elvețian peste paritatea cu euro nu are un impact economic semnificativ

Banca Națională a Elveției: Aprecierea francului elvețian peste paritatea cu euro nu are un impact economic semnificativ
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2022

Banca Națională Elvețiană consideră că aprecierea francului elvețian peste paritate față de euro este puțin probabil să aibă un impact semnificativ din punct de vedere economic, a declarat președintele instituției, Thomas Jordan, într-un interviu difuzat sâmbătă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda elvețiană a crescut pe măsură ce investitorii au căutat active de refugiu în timpul războiului din Ucraina, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Cotația monedei a crescut la peste 1 franc pentru 1 euro la începutul acestei luni, înainte de a slăbi la aproximativ 1,02 franci pentru un euro.

Acum un an, un euro era cumpărat la circa 1,10 franci.

”Din perspectivă economică, nu are o importanță mare”, a spus Jordan postului de radio elvețian SRF, când a fost întrebat dacă banca centrală ar combate creșterea francului peste paritate față de euro.

”Nu dăm nicio prognoză unde va merge cursul de schimb, dar ceea ce este important este că nu ne uităm doar la euro, ci la toate monedele împreună... și, de asemenea, la diferențele de inflație, asta este foarte important”.

Inflația mai mare din afara Elveției a redus impactul francului mai puternic, a spus el, întreprinderile elvețiene facând față în general bine evaluării mai mari a monedei.

Inflația din Elveția a accelerat la 2,2%, cel mai ridicat nivel din 2008, dar rămâne scăzută în comparație cu Statele Unite și Europa, a spus Jordan.

Banca centrală a respectat politica sa monetară expansivă în cea mai recentă actualizare de joi, menținând ratele dobânzilor blocate la minus 0,75%, dar și-a dublat prognoza de inflație pentru acest an.

Instituția va continua să urmărească îndeaproape inflația, a spus Jordan și, de asemenea, va monitoriza evoluția cursului de schimb.

”Francul rămâne foarte apreciat... și acesta este motivul pentru care rămânem pregătiți, atunci când este necesar, să intervenim pe piețele valutare pentru a preveni ca francul să devină prea puternic”, a spus Jordan.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a elvetiei
franc elvetian
impact economic
euro