BCE: Deflația este principalul pericol cu care se confruntă zona euro

BCE: Deflația este principalul pericol cu care se confruntă zona euro
scris 29 feb 2016

Deflația este principalul pericol cu care se confruntă zona euro, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, subliniind sporirea temerilor privind presiunea prețurilor, transmite Bloomberg.

"Dacă ne uităm la situația din Europa în acest moment, pericolul cu care ne confruntăm este fără îndoială deflația și nu inflația", a declarat Villeroy de Galhau într-un interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Conform datelor Eurostat, rata inflației în zona euro a urcat până la 0,3% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie. Analiștii se așteaptă la o stagnare a prețurilor de consum în februarie(inflație zero), în timp ce Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%.

"Declinul prețului țițeiului și al materiilor prime sunt factorii principali care au determinat inflația scăzută. Dar dacă prețul scăzut al energie are efecte sustenabile pe termen lung, va trebui să acționăm. Vom vedea la ședința de politică monetară din martie ce măsuri vor fi adoptate", a explicat Villeroy de Galhau, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Franței.

Cristian Popa, fost viceguvernator BNR, a fost numit vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții CITEȘTE ȘI Cristian Popa, fost viceguvernator BNR, a fost numit vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții

Pentru a stimula inflația, BCE a demarat o serie de măsuri de relaxare cantitativă în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului inițial, aceste achiziții urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă, inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ. Următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
francois villeroy de galhau
bcr
deflatie