BCR a obținut un profit net de 636 milioane lei în primul semestru, în creștere cu 5%

BCR a obținut un profit net de 636 milioane lei în primul semestru, în creștere cu 5%
scris 5 aug 2016

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă din România după valoarea activelor, a obținut un profit net de 636 milioane lei (141,5 milioane euro) în primul semestru din acest an, în creștere cu 5,4% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2015, în condițiile în care rata creditelor neperformante a scăzut la 14%, de la peste 23% în urmă cu un an, potrivit datelor publicate vineri de bancă.

În primul semestru din 2016, BCR a înregistrat un profit net de 603,4 milioane lei, scrie News.ro.

Activele băncii au crescut cu 2,5% în prima jumătate a acestui an, până la 63,94 miliarde lei (14,2 miliarde euro) la finalul lunii iunie, de la 62,36 miliarde lei la 31 decembrie 2015.

Banca afirmă că poziția sa a devenit mai solidă în acest an și că are un rol esențial în economia românească.

"Suntem o ancoră pentru stabilitatea financiară a economiei și o bancă a angajamentelor pe termen lung pentru oameni, companii și instituții publice. Romania are nevoie de infrastructură, are nevoie să fructifice oportunități economice, are nevoie să răspundă provocărilor sociale", a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea, citat într-un comunicat al BCR.

"BCR are capitalizare substanțială, lichiditate excelentă și o solvabilitate semnificativă pentru a sprijini aceste priorități ale țării noastre", a completat Manea.

În primele șase luni din acest an, BCR a înregistrat o scădere a veniturilor din dobânzi cu 7,8% față de perioada similară din 2015, până la 934,7 milioane lei, pe fondul reducerii semnificative a dobânzilor la creditele în lei.

Din octombrie 2012, BCR acordă împrumuturi imobiliare doar în lei pentru persoanele cu venituri în moneda națională. Finanțările către populație au luat avânt în acest an, pe fondul cererii mari de credite prin programul guvernamental Prima Casă.

Isărescu a decis să își dezvăluie salariul, după ce, în ultima vreme, s-au făcut mai multe speculații pe acest subiect CITEȘTE ȘI Isărescu a decis să își dezvăluie salariul, după ce, în ultima vreme, s-au făcut mai multe speculații pe acest subiect

"În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 2,6 miliarde lei, înregistrându-se vânzari solide de credite negarantate și garantate - în special datorită faptului că programul Prima Casă a accelerat ca urmare a alocării unui plafon de garantare suplimentar, deja epuizat în prezent", a menționat banca, în raportul financiar semestrial.

În schimb, venitul net din comisioane a avansat cu 3,6%, până la 354,1 mlioane lei în primul semestru din acest an.

Cheltuielile operaționale au avansat în primele șase luni cu 6,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 768,4 milioane lei, "fiind impactate negativ de înregistrarea integrală a contribuției anuale către fondul de garantare a depozitelor în trimestrul 1 2016, comparativ cu înregistrarea pro-rata efectuată în trimestrul 1 2015", a menționat banca.

BCR a înregistrat o creștere a depozitelor atrase de la clienți cu 2,9% față de finalul anului trecut, la 43,85 miliarde lei la finalul lunii iunie.

"Depozitele clienților rămân principala sursă de finanțare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanțare diversificate, incluzând compania mamă", se precizează în raportul financiar al băncii.

Pe partea de credite, valoarea totală împrumuturilor acordate clienților nebancari a scăzut ușor, cu 1,5% în primul semestru, până la 31,95 miliarde lei, de la 32,45 miliarde lei la finalul anului 2015.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut de la 23,1% în iunie 2015 și 19,5% în martie 2016 până la 14% la jumătatea acestui an, a precizat banca.

Rata NPL de la BCR rămâne peste media sistemului bancar, de 13,5% la finalul lunii martie, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). A doua bancă de pe piață, BRD, a anunțat pentru finalul primului semestru o rată apropiată a creditelor neperformante, de 14,4%.

Anul trecut, BCR a obținut un profit net de 918,9 milioane lei (206,7 milioane euro), pe fondul scăderii creditelor neperformante, după pierderile de 2,8 miliarde lei înregistrate în 2014.

BCR este controlată de grupul financiar austriac Erste Group, care a afișat un profit net de 987,9 milioane euro pentru primele șase luni din 2016, în creștere cu 43% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Din câștigul obținut, 841,7 milioane euro reprezintă profitul atribuibil proprietarilor companiei-mamă și 146,2 milioane euro acționarilor minoritari. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
erste