BCR reduce la 15% avansul pentru creditele ipotecare de până la 20 de ani

BCR reduce la 15% avansul pentru creditele ipotecare de până la 20 de ani
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 aug 2016

Cea mai mare bancă locală relaxează suplimentar condițiile de creditare ipotecară. BCR extinde lista localităților pentru care percepe un avans de 25% sau chiar 15%, dacă creditul este contractat pe o perioadă de până la 20 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În luna mai, chiar înainte ca Legea privind darea în plată să intre în vigoare, Banca Comercială Română majora avansul pentru creditele ipotecare de la 15% la 35% și limita cu cinci ani perioada maximă de creditare la 25 de ani.

Reacția BCR de la acel moment era similară cu cea a altor bănci locale importante, care au reacționat la riscul de a se trezi în bilanțuri cu casele ipotecate, în cazul în care noii clienți ar fi decis să nu mai ramburseze creditele.

Băncile sunt de două ori mai rentabile, însă mai puțin solvabile la jumătatea anului CITEȘTE ȘI Băncile sunt de două ori mai rentabile, însă mai puțin solvabile la jumătatea anului

Bancherii au început să se răzgândească, mai ales după ce plafoanele pentru garanțiile de stat Prima Casă au început să se epuizeze.

“Am identificat soluții de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, în pofida riscurilor create de Legea Darea în Plată, deoarece avem o responsabilitate față de accesibilitatea creditului ipotecar în România”, declară Dana Demetrian, Vicepreședinte Retail BCR.

La începutul lunii august BCR a redus la 25% avansul pentru clienții din cele mai mari 20 de orașe din țară. Banca extinde acum lista la 42 de orașe și reduce și până la 15% avansul în cazul în care creditul nu e contractat pentru o perioadă de mai mult de 20 de ani.

Piața imobiliară din orașele medii și mari cunoaște o dinamică accelerată și un grad de lichiditate crescut, iar majoritatea cererilor de credit sunt pentru locuințe în aceste orașe, se arată într-un comunicat al BCR.

Pentru un credit pe 25 de ani de 160.000 de lei (circa 35.500 de euro), rata lunară este de 977 de lei, cu dobândă fixă pe următorii 10 ani. Pentru aceeași sumă împrumutată pe 20 de ani, rata lunară este de 1096 de lei, potrivit unor simulări prezentate de bancă.

Lista localităților cu avans de 25%.

Judet

Localitati

Judet

Localitati

 

-

Bucuresti

Constanta

Constanta, Mangalia, Navodari

 

Alba

Alba Iulia

Dolj

Craiova

 

Arad

Arad

Galati

Galati

 

Arges

Mioveni, Pitesti

Iasi

Iasi

 

Ilfov

Bragadiru, Chiajna, Chitila, Magurele, Otopeni, Popesti Leordeni, Stefanestii de Jos, Voluntari

 

Bacau

Bacau

 

Bihor

Oradea

 

Botosani

Botosani

Maramures

Baia Mare

 

Braila

Braila

Mures

Targu Mures

 

Brasov

Brasov, Sacele, Sanpetru

Prahova

Campina, Ploiesti, Sinaia

 

Satu Mare

Satu Mare

 

Buzau

Buzau

Sibiu

Cisnadie, Selimbar, Sibiu

 

Cluj

Cluj-Napoca, Floresti

Timis

Timisoara, Dumbravita, Giroc, Mosnita Noua

 
 

Exemple de calcul:

BCR reduce la 15% avansul pentru creditele ipotecare de până la 20 de ani

BCR reduce la 15% avansul pentru creditele ipotecare de până la 20 de ani

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
avans credite ipotecare