BCR încheie semestrul I cu profit de 600 de milioane de lei și afaceri în scădere

BCR încheie semestrul I cu profit de 600 de milioane de lei și afaceri în scădere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 aug 2015

Banca Comercială Română (BCR) a trecut pe profit în prima jumătate a anului, după ce anul trecut a trecut printr-o reevaluare a creditelor și garanțiilor care a dus banca pe o pierdere record. Afacerile băncii sunt, însă, în scădere. Bilanțul este mai mic decât anul trecut, iar rezultatul operațional a scăzut cu aproape o treime.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

BCR a terminat pe profit primul semestru, cu 603 milioane de lei, după ce în prima parte a anului trecut înregistrase o pierdere de 280 de milioane de lei. Profitul băncii vine în ciuda unui venit operațional mai mic cu 304 milioane de lei (-17%) decât cel de anul trecut, de 1,5 miliarde de lei. Rezultatul operațional, după scăderea cheltuielilor operaționale, a scăzut și el la 778 de milioane de lei, cu 318 milioane de lei (-29%).

Rezultatul BCR a fost mult mai puțin afectat de reevaluarea activelor financiare față de anul trecut. În iunie 2014, banca raporta o depreciere a activelor de 1,3 miliarde de lei, după ce Banca Națională a cerut, la nivelul sistemului, o reevaluare a creditelor și garanțiilor bancare. În acest an, deprecierea este nesemnificativă raportat la bilanțul băncii, de 26 de milioane de lei.

BCR a obținut venituri mai mici din dobânzi și comisioane cu 234 de milioane de lei, de 1,35 de miliarde de lei. Banca explică această scădere de venituri prin reorientarea către credite garantate, care au dobânzi mai mici, și prin scăderea dobânzilor la nivelul pieței.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 2% la 722 de milioane lei în primul semestru, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Banca a înregistrat un raportul cost-venit mai prost decât cel de anul trecut. Dacă în primul semestru cheltuia 39 de lei pentru un venit de 100 de lei, în primul semestru din acest an costurile au avansat la 48 de lei pentru 100 de lei venit.

BCR susține că are în plan creșterea productivității în perioada următoare, și că sunt preconizate investiții în tehnologie.

Volumul de credite retail garantate a crescut cu 34% anual, iar programul Prima Casă a înregistrat o creștere anuală de 66%. Banca anunță că volumul creditelor rambursate sau ajunse la maturitate este mai mic decât al creditelor nou acordate.

Portofoliul de credite pentru locuințe a ajuns la 9,9 miliarde lei, de la 9,45 miliarde lei la sfârșitul anului 2014.

Pe partea de credite corporate, BCR anunță că a acordat împrumuturi noi în valoare de 1 miliard de lei în prima jumătate a anului. Acesta are în bilanț credite performante de 11,9 miliarde lei pe segmentul companiilor, față de 11,5 miliarde lei la finalul anului 2014.

Per total, creditele acordate clientelei au scăzut cu 3,1 miliarde de lei (8,7%), față de iunie 2014, la 32,5 miliarde de lei. Activele totale au scăzut cu 1,8 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului trecut, la 61,5 miliarde de lei.

Rata creditelor neperformante a scăzut de la 29,3% în iunie 2014 la 23,1% în iunie 2015. Rata de acoperire a acestor credite cu provizioane de risc a crescut de la 64,6% la 76,9%. În acest interval, BCR a vândut anul trecut un pachet de credite neperformante în valoare de două miliarde de lei și în luna mai a acestui an a scos la vânzare un alt pachet de aproximativ două miliarde de euro. Rata neperformantelor rămâne, însă, aproape dublă față de media sistemului bancar, de 13,3%.

Depozitele de la clienți au scăzut cu 1,5% la 39,3 miliarde de lei față de finele anului trecut.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
profit
venituri