BCR vrea să emită obligațiuni de până la 1,5 miliarde de lei. Acționarii băncii au aprobat și dividende de 485 mil. lei, jumătate din profitul net

BCR vrea să emită obligațiuni de până la 1,5 miliarde de lei. Acționarii băncii au aprobat și dividende de 485 mil. lei, jumătate din profitul net
scris 24 apr 2019

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor BCR a aprobat, astăzi, emiterea de către bancă de instrumente de fonduri proprii de nivel 1 suplimentar în limita a 1,5 miliarde de lei.

Demersul este necesar pentu ca banca să se conformeze prevederilor legale și cerințelor de capital stabilite prin Directiva CRD IV.

Acționarii au aprobat, totodată, și repartizarea profitului net realizat în 2018, jumătate urmând a fi distribuit ca dividende. Grupul Erste, principalul acționar al BCR, cu o participație de 99,8%, va încasa cea mai mare parte a dividendelor de 485,2 milioane de lei care vor fi plătite de bancă până pe 30 iunie.

Suma reprezintă jumătate din profitul net al băncii, de 970 milioane de lei, cealaltă jumătate fiind repartizată ca rezultat reportat și inclusă în fondurile proprii de nivel 1 de bază ale băncii.

ULTIMA ORĂ Puterea a adoptat proiectul prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur - Vot acordat înainte ca Guvernul să transmită că măsura trebuia avizată de Banca Centrală Europeană CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Puterea a adoptat proiectul prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur - Vot acordat înainte ca Guvernul să transmită că măsura trebuia avizată de Banca Centrală Europeană

Valoarea dividendelor aprobate astăzi este mai mult decât dublă decât cea repartizată anul trecut, din profitul aferent anului 2017. În 2017, BCR reușea un profit net de 570 milioane de lei și mai avea de acoperit un rest de 121 milioane de lei din pierderea uriașă a anului 2014, de peste 2,6 miliarde de lei. Astfel că a repartizat pentru dividende 228,1 milioane de lei, după o pauză de mai mulți ani în care acționarii nu au primit nimic,  și o sumă similară ca rezultat reportat, ce a fost inclusă în fondurile proprii de nivel 1 de bază.

Acționarii au aprobat, totodată, situațiile financiare pe 2018, dar și bugetul băncii și al grupului BCR pe 2019. Pentru acestea din urmă, aprobarea fusese respinsă la precedenta AGA din cauza incertitudinilor legate de efectele Ordonanței 114, ulterior modificate de Guvern, care a introdus taxa pe activele băncilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
obligatiuni
dividende
aga