BERD va participa cu până la 250 milioane euro la recapitalizarea băncilor din Grecia

BERD va participa cu până la 250 milioane euro la recapitalizarea băncilor din Grecia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 nov 2015

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va achiziționa acțiuni în valoare totală de maxim 250 milioane euro la cele mai mari patru bănci elene, Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece și Piraeus, prezente și pe piața din România, în cadrul procesului de recapitalizare al instituțiilor bancare, se arată într-un comunicat al BERD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investiția BERD în fiecare bancă nu va depăși 80 milioane euro, potrivit documentului, astfel că cele patru bănci elene nu vor beneficia de o finanțare egală.

"Proiectul va sprijini recapitalizarea băncilor din Grecia, proces aflat în desfășurare, și va contribui la eforturile pentru garantarea stabilității financiare și la îmbunătățirea viabilității sistemului bancar", se arată în comunicat.  

Băncile elene au fost puternic afectate de criza din Grecia din această vară și s-au confruntat cu retrageri masive de depozite, până ce statul grec a impus restricții privind circulația capitalurilor. Efectele s-au văzut și la nivelul sucursalelor, care au pierdut din depozite.

Sistemul bancar elen este dependent de finanțarea de urgență de la Banca Centrală Europeană (BCE), prin intermediul băncii centrale a Greciei. Testele de stres finalizate recent de BCE indică un deficit de capital de 14,4 miliarde de euro, pe care băncile îl vor acoperi prin împrumuturi și emisiuni de acțiuni.

Dintre cele patru mari bănci grecești, Eurobank, prezentă în România prin Bancpost, este singura la care statul elen nu deține majoritatea acțiunilor. Pe piața locală, alături de Eurobank, mai sunt prezente Piraeus, Alpha Bank și National Bank of Greece, prin Banca Românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
alpha bank
eurobank
national bank of greece
piraeus
grecia
recapitalizare
participatii