BNR și Ministerul Finanțelor propun acces mai mare pentru bănci la bazele de date care privesc clienții

BNR și Ministerul Finanțelor propun acces mai mare pentru bănci la bazele de date care privesc clienții

Foto dreamstime.com

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 iun 2022

Comitetul de Supraveghere Macroprudențială (CNSM), din care fac parte reprezentanții Finanțelor și cei ai băncii centrale, propune ca Guvernul să ofere acces integrat la bazele de date care privesc clienții, atât pentru îmbunătățirea procesului de creditare, cât și pentru combaterea și prevenirea spălării banilor. Comitetul mai propune și programe guvernamentale pentru susținerea firmelor competitive, înscrierea instituțiilor financiare nebancare în procesul de finanțare și implementare a proiectelor cu fonduri europene, precum și soluționarea alternativă a diferendelor dintre firme și bănci, măsuri care ar urma să ducă la creșterea creditării.

Urmărește-ne și pe Google News

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a adoptat mai multe recomandări care ar trebui să ducă la creșterea gradului de intermediere financiară (ponderea creditului în economie), aflat la cel mai redus nivel din Uniunea Europeană.

Printre recomandări se află și propunerea ca băncile să primească un acces mai amplu la bazele de date ale statului.

”În vederea diversificării în mod sustenabil a surselor care ar putea majora intermedierea financiară, se recomandă (...) Dezvoltarea infrastructurii necesare susținerii procesului de digitalizare a serviciilor financiare, inclusiv prin (i) facilitarea accesului integrat la bazele de datele cu privire la clienți în vederea îmbunătățirii procesului de creditare, cât și pentru derularea acțiunilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului”, se arată în decizia CNSM.

EXCLUSIV MaxyGo Credit, cu finanțare de la acționarii unui broker de asigurări din Top 20, și-a luat licența de la BNR și va începe creditarea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MaxyGo Credit, cu finanțare de la acționarii unui broker de asigurări din Top 20, și-a luat licența de la BNR și va începe creditarea

Recomandarea este adresată Ministerului de Interne și Ministerului Finanțelor și are termen de implementare 30 septembrie 2022.

Guvernul condus de Florin Cîțu mai promisese băncilor anul trecut că vor avea acces la baza de date cu evidența populației, în condițiile adoptării noii legislații privind cunoașterea clientelei.

Reprezentanții băncilor au susținut că accesul la datele statului ar permite verificarea clienților pentru actualizarea periodică a informațiilor, astfel încât să fie evitate situațiile în care conturile sunt închise sau suspendate.

Propunerea discutată anul trecut n-a avut însă o finalizare și chiar a ridicat îngrijorări cu privire la potențiale încălcări ale confidențialității datelor personale.

Băncile au acces la date de la Ministerul Finanțelor, cu acordul clienților, pentru verificarea veniturilor salariale în vederea acordării de împrumuturi.

CNSM mai propune și Ministerului Cercetării și Digitalizării să facă demersuri pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană în privința recunoașterii semnăturilor electronice. Problema efectului juridic al semnăturii electronice a fost ridicată de mai mulți ani de către sectorul bancar.

GRAFICE Românii nu mai pariază pe leu decât pentru împrumuturi. Depozitele în lei scad în premieră, creditarea accelerează CITEȘTE ȘI GRAFICE Românii nu mai pariază pe leu decât pentru împrumuturi. Depozitele în lei scad în premieră, creditarea accelerează

O altă propunere vizează modificarea legii de funcționare a Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar astfel încât să fie posibilă rezolvarea prin procedură alternativă și a diferendelor dintre firme și bănci. Recomandarea este adresată Guvernului și are termen de implementare până la finele acestui an.

CNSM mai propune și elaborarea unor programe guvernamentale pentru ”susținerea firmelor competitive, identificate pe baza unei metodologii publice, inclusiv prin sprijinirea finanțării mai facile a acestora” și politici pentru sprijinirea sectoarelor cu valoare adăugată ridicată.

Totodată, este propusă și extinderea cadrului legal în sensul admiterii instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special al BNR ca parteneri direcți în procesul de finanțare și implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
evidenta populatiei
baza date
banci
actualizare date banci
cnsm