CEC Bank a primit plafon de 1 miliard de lei pentru IMM Invest 2021. Anul trecut a finanțat 1.700 de companii

CEC Bank a primit plafon de 1 miliard de lei pentru IMM Invest 2021. Anul trecut a finanțat 1.700 de companii
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 16 apr 2021

CEC Bank anunță că a primit un plafon de garanții de 1 miliard de lei pentru ediția din 2021 a programului de stat IMM Invest. Anul trecut, banca a acordat 1.700 de împrumuturi, majoritatea pentru capital de lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În toată perioada pandemiei, nu am oprit niciun moment creditarea. Am finanțat în continuare companiile, chiar și cele din domeniile afectate, atâta vreme cât business-ul avea fundamente sănătoase și era afectat de evoluții conjuncturale. Programul IMM Invest este o gură de aer pentru antreprenori, prin garanțiile de stat care facilitează accesul la creditare și dobânzile accesibile”, a declarat Bogdan Neacșu, președinte - director general al CEC Bank.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Programul IMM Invest vine cu dobânzi mai reduse decât cele de pe piață și subvenționarea dobânzilor și a comisioanelor de risc și de garantare, datorate FNGCIMM, din primele opt luni de creditare.

Peste 1.700 de antreprenori au accesat fondurile IMM Invest anul trecut prin intermediul CEC Bank. Circa 85% dintre beneficiari au apelat la CEC Bank pentru finanțarea activității curente, iar diferența de 15% pentru investiții. Valoarea medie a creditelor acordate în cadrul programului a fost de 670.000 lei. Cea mai mare finanțare a fost un credit de investiții de 8,5 milioane de lei pentru o companie din domeniul construcțiilor metalice. Industria, construcțiile și comerțul s-au aflat în topul domeniilor care au atras cele mai mari finanțări IMM Invest prin CEC Bank, în 2020, arată banca.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Cererile de credit sunt analizate atât de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM cât și de bănci.

Anul acesta, prin modificările aduse programului IMM Invest, au fost extinse categoriile de beneficiari eligibili. De acum, inclusiv profesiile liberale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale sau cei care activează în domeniul agriculturii pot aplica pentru finanțare.

În cazul creditelor pentru activitatea curentă (capital de lucru și linii de credit), dobânda standard este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5% pe an. Garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea finanțării, în funcție de tipul finanțării (capital de lucru sau linie de credit). Suma maximă ce poate fi împrumutată printr-una sau mai multe linii de credit este de până la  5 milioane de lei. Durata finanțării este de maxim 36 de luni în cazul creditelor pentru capital de lucru. În cazul liniilor de credit, această perioadă poate fi prelungită cu încă 36 de luni.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

În cazul creditelor pentru investiții poate fi împrumutată o sumă de până la 10 milioane de lei, iar garanția de stat poate acoperi 80% din valoarea finanțării. Dobânda standard este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2% pe an. Finanțările pot fi acordate pe o durată de maximum 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de maxim 18 luni. 

Pentru 2021, la nivel național, plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate prin programul IMM Invest este în valoare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard lei este alocat programului Agro IMM Invest.

CEC Bank avea un portofoliu de credite de circa 22 de miliarde de lei la sfârșitul anului 2020.

Creditarea firmelor a crescut cu aproape 7% față de momentul de dinainte de începerea pandemiei, mai ales după lansarea programului IMM Invest. Băncile acordaseră în 12 luni încheiate în februarie credite noi în lei către companii de aproape 34 de miliarde de lei, cu 3,6 miliarde de lei mai mult față de nivelul din 2019. Creditele noi în euro au scăzut cu circa 0,5 miliarde de euro în ultimele 12 luni la 2,6 miliarde de euro, dar soldul finanțărilor în valută s-a redus cu doar 1,4%, la echivalentul a 10,4 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
imm invest