Cehia poate deveni prima țară europeană care începe procesul de normalizare a dobânzilor. Analiștii anticipează majorarea dobânzii cheie chiar săptămâna aceasta

Cehia poate deveni prima țară europeană care începe procesul de normalizare a dobânzilor. Analiștii anticipează majorarea dobânzii cheie chiar săptămâna aceasta
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 aug 2017

Analiștii consideră că Cehia ar putea deveni, săptămâna aceasta, prima țară europeană care începe procesul de normalizare a dobânzilor, aflate la minime istorice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, 12 din 22 de analiști chestionați de Bloomberg anticipează că Banca Națională a Cehiei va majora dobânda cheie la ședința monetară programată pe 3 august. Dobânda de referință ar putea urca de la minimul record de 0,05% la 0,25%.

Viceguvernatorul băncii centrale din Cehia a declarat, pentru revista Banking, că majorarea dobânzilor în Cehia este limitată de continuarea programului de relaxare cantiativă de către BCE și dobânzile nule din majoritatea țărilor dezvoltate.

Totuși, analiștii grupul austriac Erste afirmă, într-un raport publicat astăzi, că declarațiile oficialului ceh nu vizează probabil, ședința de joi, ci politica monetară pe termen mediu a băncii. Astfel, analiștii Erste se numără printre cei care anticipează o majorare a dobânzii cheie din Cehia în această săptămână.

EXCLUSIV Piraeus Bank, pe cale de a fi cedată de banca-mamă din Grecia, cere vânzarea fostei fabrici de țigări din Regie, unde Ioan Niculae voia turnuri de 30 de etaje și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Piraeus Bank, pe cale de a fi cedată de banca-mamă din Grecia, cere vânzarea fostei fabrici de țigări din Regie, unde Ioan Niculae voia turnuri de 30 de etaje și "mall cultural"

Pentru România, analiștii Erste anticipează menținerea dobânzii cheie la 1,75% în ședința BNR de vineri. Grupul bancar austriac nu prognozează o majorare a dobânzii de referință în România în acest an, dar nu exclude alte măsuri, ca o posibilă majorare a dobânzii la depozite sau înăsprirea condițiilor de creditare pe anumite segmente.

Majorarea dobânzii din Cehia la ședința de joi ar fi prima din ultimii peste 9 ani și ar crește atractivitatea coroanei cehe pentru investitori.

Cehia a depășit deja ținta de inflație a băncii centrale, spre deosebire de restul țărilor din regiune.

România a înregistrat în iunie a treia cea mai scăzută inflație anuală din Uniunea Europeană, de 0,7%, sub ținta BNR. În Polonia, inflația anuală a fost de 1,5% luna trecută, iar în Ungaria de 1,9%, de asemenea sub țintele băncilor centrale din aceste țări.

Cehia poate deveni prima țară europeană care începe procesul de normalizare a dobânzilor. Analiștii anticipează majorarea dobânzii cheie chiar săptămâna aceasta

În zona euro, economiștii se concentrează mai multe pe programul de achiziții de obligațiuni decât pe dobândă și anticipează că o decizie oficială privind politica monetară pe care Banca Centrală Europeană (BCE) o va adopta din 2018 va fi anunțată în septembrie, când va fi următoarea întâlnire a Consiliului Guvernatorilor.

Surse apropiate situației au declarat recent, pentru Bloomberg, că BCE analizează diferite opțiuni prin care ar putea retrage treptat programul actual de relaxare cantitativă începând de anul viitor.

Inflația anuală din zona euro a fost de 1,3% în iunie, minimul din 2017, nivel la care s-a menținut și în iulie, potrivit estimărilor biroului european de statistică, Eurostat. Ținta BCE este de aproape 2%.

Totodată, potrivit datelor estimative publicate astăzi de Eurostat, inflația de bază din zona euro, indicator urmărit de în stabilirea politicilor monetare, a accelerat în iulie la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, în timp ce rata șomajului din regiune a atins cele mai scăzute valori începând cu 2009, evoluții care ar putea determina BCE să înceapă restrângerea programului de relaxare cantitativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
cehia
inflatie
românia
dobanzi
bnr