Cele mai mari 20 de bănci europene au peste 25% din profituri în paradisuri fiscale. Cele mai populare paradisuri

Cele mai mari 20 de bănci europene au peste 25% din profituri în paradisuri fiscale. Cele mai populare paradisuri
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 apr 2017

Cele mai mari 20 de bănci europene înregistrează peste 25% din profituri în paradisuri fiscale, unde fie nu plătesc taxe, fie sunt taxate mult sub media țărilor în care își desfășoară principalele activități, relevă un studiu Oxfam.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit studiului, așa numitele paradisuri fiscale - jurisdicții sau teritorii cu o legislație laxă privind plata taxelor, precum Luxemburg, Irlanda, Hong Kong, Insulele Cayman sau Bermude – au generat 26% din profiturile raportate în 2015 de primele 20 de bănci europene în funcție de active, însumând aproximativ 25 miliarde de euro.

Nivelul ridicat al profiturilor contrastează puternic cu veniturile realizate efectiv de bănci în aceste țări (12% din cifra de afaceri globală), unde lucrează doar 7% din totalul angajaților instituțiilor de credit, notează Oxfam, asociație ce include 19 ONG-uri care militează pentru reducerea sărăciei la nivel mondial.

20% din cifra de afaceri la nivel național este conectată cu firme din \ CITEȘTE ȘI 20% din cifra de afaceri la nivel național este conectată cu firme din "paradisuri fiscale", tot mai multe persoane angajate pe offshore

Aproape 630 milioane euro din profituri au fost realizate în țări unde băncile nu au niciun angajat, conform documentului citat.

Studiul Oxfam analizează cele mai mari 20 de bănci din Europa în funcție de active, anume HSBC, Barclays, RBS, Lloyds, Standard Charter (Marea Britanie), Credit Agricole, Societe Generale, BPCE, Credit Mutuel-CIC (Franța), Deutsche Bank, Commerzbank, IPEX (Germania), ING Group, Rabobank (Olanda), UniCredit, Intesa Sanpaolo (Italia), Santander, BBVA (Spania) și Nordea (Suedia). Raportul este întocmit pe baza situațiilor financiare pentru anul 2015 publicate de bănci.

Subsidiarele din paradisuri fiscale sunt, în medie, de două ori mai profitabile pentru bănci decât cele din statele cu un regim normal de taxare. Astfel, pentru fiecare 100 de euro, băncile raportează un câștig de 42 euro pentru subsidiarele din offshore, comparativ cu un profit de 19 euro la nivel global.

Deși în număr mic, angajații subsidiarelor din paradisurile fiscale reușesc performanțe notabile în ceea ce privește productivitatea – spre exemplu, un angajat offshore al Intesa Bank generează 1,75 milioane de euro anual pentru grupul italian, de 20 de ori peste medie.

Brexit: Bancherii străini din Londra încep să ceară să fie trimiși acasă, sătui de incertitudini CITEȘTE ȘI Brexit: Bancherii străini din Londra încep să ceară să fie trimiși acasă, sătui de incertitudini

În Luxemburg, cei 42 de angajați ai subsidiarei băncii britanice Barclays au generat un profit de 557 milioane euro în 2015, rezultând o productivitate medie pe angajat de 13,25 milioane euro – sumă de 348 mai mare decât media la nivelul grupului, de 38.000 euro pe angajat. Barclays a plătit un impozit pe profitul din Luxemburg de doar 1 milion de euro – o rată sub 0,5%.

Per total, angajații subsidiarelor din paradisurile fiscale par să fie de 4 ori mai productivi decât restul bancherilor, generând un profit mediu anual de 171.000 euro, potrivit studiului.

Cele mai populare paradisuri fiscale în rândul băncilor europene sunt Luxemburg, Irlanda și Hong Kong, aceste trei țări generând 19% din totalul câștigurilor consemnate de cele 20 de instituții de credit analizate. Numai în Luxemburg, instituțiile de credit au raportat în 2015 profituri de 4,9 miliarde euro, peste câștigurile obținute în total din activitățile din Marea Britanie, Suedia și Germania. Marele Ducat este cunoscut pentru regimul fiscal favorabil companiilor.

Cele mai profitabile 358 de companii americane păstrează peste 2.100 mld. dolari în străinătate, departe de mâna fiscului CITEȘTE ȘI Cele mai profitabile 358 de companii americane păstrează peste 2.100 mld. dolari în străinătate, departe de mâna fiscului

În Irlanda, unde băncile europene raportează venituri reprezentând 0,6% (aproximativ 3 miliarde euro) din totalul la nivel de grup, marja de profit este de 76%, de patru ori peste media globală la nivelul sectorului. Patru dintre cele 20 de bănci – RBS, Societe Generale, UniCredit și Santander – au consemnat marje de profit de 100%, ceea ce sugerează că instituțiile de credit și-ar putea transfera artificial profiturile în această țară pentru a evita plata unor taxe mai mari, scrie Oxfam.

Asociația notează că profiturile mari raportate în aceste țări pot avea și explicații ce nu au legătură cu tranzacțiile intragroup. De exemplu, RBS a obținut un profit în Irlanda de 1,14 miliarde euro, la un venit de 763 milioane euro (o marjă de 150%), însă parte din câștig a fost reprezentat de inversarea unei pierderi din depreciere de 900 milioane euro din anii anteriori.

O trăsătură comună în rândul așa-numitelor paradisuri fiscale este că oferă companiilor un regim de taxare mic sau inexistent, scrie Oxfam, care notează că băncile franceze BNP Paribas și Societe Generale nu au plătit niciun fel de taxe pentru profiturile de 134 milioane euro, respectiv 57 milioane euro înregistrate în 2015 de subsidiarele din Insulele Cayman și Singapore.

Evitarea plății taxelor prin înregistrarea profiturilor în state cu legislații laxe afectează atât țările sărace, care depind în mai mare măsură de veniturile din taxele impuse companiilor, cât și economiile bogate. Potrivit studiului, țările în curs de dezvoltare pierd anual 100 miliarde de dolari în urma unor astfel de scheme de evitare a plății taxelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
paradisuri fiscale
banci europene
profituri
taxe
studiu
oxfam