Centrala Piraeus, bancă listată la Atena, neagă negocierile cu acționarul Banca Românească

Centrala Piraeus, bancă listată la Atena, neagă negocierile cu acționarul Banca Românească
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2016

Într-un punct de vedere transmis Profit.ro, șeful operațiunilor externe din Piraeus Bank Grecia, spune că instituția de credit pe care o reprezintă nu a negociat cu National Bank of Greece (acționarul Banca Românească) o eventuală fuziune între subsidiarele din România ale celor două grupuri. Oficialul afirmă  că Piraeus va contribui în continuare la dezvoltarea economică a României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit. ro a scris că Banca Românească și Piraeus Bank România discută o viitoare fuziune într-o entitate care va purta numele subsidiarei National Bank of Greece. Sursele citate atunci de Profit.ro continuă să susțină aceste informații.

Piraeus Bank Grecia este listată la Bursa din Atena și se supune regulilor stricte privind divulgarea de informații în legătură cu rezultatele financiare sau strategiile interne. Piraeus nu a avut luări oficiale de poziție pentru a confirma, la momentul respectiv, că a picat așteptata tranzacție cu fondul american J.C Flowers, care urma să preia Banca Carpatica și Piraeus Bank România, informație care s-a dovedit reală și care a fost publicată în exclusivitate tot de Profit.ro.

Constatinos Loizides, șeful operațiunilor internaționale din cadrul Piraeus, neagă ferm orice discuție cu National Bank of Greece, acționarul majoritar al Banca Românească.

“Atât substanța cât și implicațiile textului prezentat astăzi în profit.ro sunt complet neadevărate. Nu am discutat niciodată cu National Bank of Greece despre operațiunile din Romania și nici nu avem în plan acest lucru. Prioritatea noastră este acum sprijinirea subsidiarei din România pentru a își îmbunătăți operațiunile, spre beneficiul clienților și băncii, dar și pentru a contribui în continuare la dezvoltarea economică a țării”, a spus oficialul grec.

Reprezentanții Piraeus arată că banca vrea să își continue independent activitatea din România în următorii ani.

Piraeus Bank România a fost una dintre cele mai agresive bănci în perioada de boom economic dintre 2005 și 2009, însă a suferit o cădere importantă după declanșarea crizei financiare, mai ales în contextul problemelor pe care le are țara de unde provine.

Activele Piraeus au scăzut anul trecut cu 22% față de 2014, până la 1,6 miliarde euro, iar cota de piață s-a diminuat la 1,9% în 2015 (locul 13 în top), de la 2,5% în 2014, după ce banca a vândut un pachet important de credite neperformante.

Dar operațiunea a curățat Piraeus România de activele toxice, astfel că rata creditelor neperformante a scăzut la 4,3%, de la 25%, în timp ce solvabilitatea a crescut cu cinci puncte procentuale, la 17,3%.

Piraeus avea credite de 765 de milioane de euro în bilanțuri la finele anului trecut și depozite de 853 de milioane de euro, potrivit informațiilor publicate la Atena. Piraeus Bank România a încheiat anul cu pierderi de 42,7 milioane euro și avea 120 de sucursale și circa 1.400 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
piraeus
fuziune
banca romaneasca