Dragu: Ordonanța pentru scutirea de impozit la darea în plată e gata până la finele lunii

Dragu: Ordonanța pentru scutirea de impozit la darea în plată e gata până la finele lunii
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 iun 2016

Ministerul Finanțelor Publice va publica zilele următoare, în dezbatere publică, un proiect de ordonanță de urgență care să prevadă scutirea de la impozitul pe transferul proprietății pe cei care dau casele băncilor pentru a scăpa de datorii, spune ministrul Anca Dragu. Guvernul va emite ordonanța până la finele lunii iunie, după ce proiectul va trece prin avizările instituționale, adaugă oficialul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debitorii care vor să închidă socotelile cu banca și să lase casa în schimbul ștergerii datoriilor nu vor fi taxați. Guvernul va modifica Codul Fiscal astfel încât darea în plată să nu fie asimilată unui transfer clasic de proprietate, așa cum spun actualele reglementări.

“Vom avea OUG până la sfârșitul acestei luni”, a declarant Dragu la o conferință pe teme fiscale, organizată de Ministerul Finanțelor.

Vor fi scutiți de la plata impozitului cei care dau o singură dată în plată, a precizat ministrul. Pe actualul Cod Fiscal, impozitul pe transfer ajunge până la 3% din valoarea tranzacției, iar Finanțele interpretau că statul ar fi trebuit să taxeze darea în plată la cea mai mare valoare, adică la cea a creanței, nu la valoarea de grilă a proprietății cedate creditorului.

Pe lângă eliminarea acestui impozit, debitorii vor beneficia și de tarife notariale reduse la jumătate, dacă Ministerul Justiției aprobă o solicitare venită din partea Uniunii Notarilor Publici.

Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai, iar procedura prevede că debitorul care dă în plată trebuie să notifice creditorul și să stabilească o dată de întâlnire la un notar public, care nu poate fi mai aproape de 30 de zile libere de la depunerea solicitării. Astfel, în acest zile am putea avea și primele cazuri în care debitorii și creditorii se întâlnesc pentru a pune punct relațiilor contractuale.

Ministrul spune că există prevederi în proiect care să vizeze și situațiile în care actele translative de proprietate s-au încheiat înainte să intre în vigoare Ordonanța de care scriam mai sus.

Intențiile Finanțelor vor deveni mai clare după ce proiectul va fi pus în dezbatere publică.

Până în prezent băncile au arătat că se opun, cu mici excepții, notificărilor de darea în plată și au depus sute de contestații în instanțele din toată țara.

Creditorii au angajat marile case de avocatură pentru a se apăra și au solicitat instanțelor să trimită legea pentru control la Curtea Constituțională a Românei, pe motiv că aceasta ar acționa retroactiv, din moment ce se aplică și creditelor în derulare.

Eugen Rădulescu, oficial al Băncii Naționale, declara recent că sunt 4.000 de notificări de dare în plată venite de la clienții băncilor, însă BNR susține că el a oferit o estimare personală.

Au dreptul să dea în plată și cei care au pierdut casa în vânzare silită și au în continuare datorii către creditor, potrivit legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
scutire impozit darea in plata