Erste: O înrăutățire a situației din China nu va afecta semnificativ economia României

Erste: O înrăutățire a situației din China nu va afecta semnificativ economia României
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 sep 2015

Economia României nu a fost afectată de recentele turbulențe de pe piețele financiare din China, iar o posibilă înrăutățire a situației va avea un impact scăzut asupra evoluției viitoare, în condițiile în care legăturile comerciale dintre cele două țări nu sunt suficient de dezvoltate ca să determine o încetinire a ritmului de creștere economică, consideră analiștii Erste.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Potențialul impact generat de turbulențele din China asupra economiei românești pe partea de schimburi comerciale este scăzut, având în vedere că importurile din China echivalează cu doar 0,4% din PIB-ul României", se arată într-un raport al instituției bancare publicat luni.

Mai mult, efectele unei contagiuni la nivel global dinspre China nu s-ar resimți foarte puternic pe piețele financiare din România, potrivit analiștilor Erste, care notează că principalii indicatori economici din România au înregistrat evoluții favorabile după primele opt luni ale anului.

"Adâncimea scăzută a piețelor financiare românești ar amortiza o posibilă escaladare a temerilor investitorilor", se arată în raportul grupului austriac.

Erste a menținut neschimbate prognozele pentru creșterea economiei românești, la 3,2% pentru acest an și 3,5% în 2016. Erste nu anticipează riscuri semnificative nici pentru ansamblul economiilor din Europa Centrală și de Est.

"Cu toate că economia globală continuă să urmărească cu atenție datele economice din China, în Europa centrală și de Est nu sunt semne vizibile ale unei posibile contagiuni. Trimestrul al treilea a debutat pe un ton pozitiv pentru majoritatea statelor din regiune, cu evoluții peste așteptări pe partea de retail, comerț extern și în sectorul producției industriale. În plus, vedem chiar o posibilă revizuire în urcare a estimărilor privind creșterea economică în Cehia și Slovenia", potrivit raportului.

Banca austriacă notează că statele din Europa centrală și de Est nu au o expunere comercială directă semnificativă în China, iar evoluția recentă a economiilor din zona euro afectează pozitiv țările din regiune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
china
turbulente
romania
pib