Expunerea băncilor străine pe România s-a redus cu 2,3 miliarde dolari în primul semestru

Expunerea băncilor străine pe România s-a redus cu 2,3 miliarde dolari în primul semestru
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 nov 2015

Expunerea directă a băncilor străine pe economia românească a scăzut în prima jumătate a anului cu 2,3 miliarde de dolari, la 33,31 miliarde de dolari, echivalentul a 19% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Inițiativei de la Viena. Ritmul reducerii expunerii băncilor a încetinit la 517 milioane dolari în trimestrul al doilea, de la un declin de aproape 1,8 miliarde de dolari consemnat în primele trei luni ale anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În perioada iunie 2014 - iunie 2015, băncile străine și-au redus expunerea pe România cu 5,65 miliarde de dolari, arată ultimul raport al  Inițiativei de la Viena.

Soldul creditelor acordate de băncile străine în România a scăzut în perioada analizată cu 2,9 miliarde de dolari.

Datele, bazate pe informațiile Băncii pentru Reglemente Internaționale și Fondului Monetar Internațional, se referă la activele din economie finanțate extern, inclusiv împrumuturi ale băncilor străine către companii, bănci și instituții de stat, obligațiuni și finanțarea subsidiarelor instituțiilor financiare străine.

Potrivit raportului publicat marți, finanțarea băncilor străine către statele din Europa Centrală, de Est de Sud-Est (excluzând Rusia și Turcia) a crescut în trimestrul al doilea pentru prima dată din 2011, în special pe fondul majorării expunerilor pe economiile Cehiei și Poloniei.

Astfel, expunerea băncilor străine în regiune a urcat cu 1,1 miliarde de dolari (0,1% din PIB) în perioada aprilie-iunie, comparativ cu o scădere de 5,2 miliarde de dolari (0,3% din PIB) în primul trimestru. În perioada iunie 2014-iunie 2015, finanțarea băncilor străine a scăzut cu 23,2 miliarde de dolari, la 321,73 miliarde de dolari.

Inițiativa de la Viena a fost creată la începutul anului 2009 pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe piețele est-europene în urma crizei financiare mondiale declanșată de falimentul Lehman Brothers.

În 2012, Inițiativa a fost relansată sub numele Viena 2, ca răspuns la noi riscuri economice în regiune pe fondul crizei din zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci straine
expunere
initiativa viena
romania