Finanțele achită și ultima dobândă la titlurile de stat vândute populației în prima emisiune FIDELIS. La 1.000 de lei câștigul total este de 43 de lei

Finanțele achită și ultima dobândă la titlurile de stat vândute populației în prima emisiune FIDELIS. La 1.000 de lei câștigul total este de 43 de lei
scris 12 iun 2017

Ministerul Finanțelor va efectua pe 26 iunie și cea de-a doua plată de dobândă anuală în valoare de 21,5 lei/obligațiune pentru titlurile de stat vândute populației în 2015 prin programul FIDELIS. Astfel, dobânda totală pentru o persoană care a cumpărat o obligațiune de 1.000 de lei se ridică la 43 de lei, cumulând o plată similară, din iunie anul trecut. Totodată, Finanțele vor rambursa și valoarea nominală de 1.000 de lei pe obligațiune.

Titlurile de stat sunt una dintre cele mai sigure investiții la dispoziția populației.

Plățile se vor realiza în numerar la ghișeele agențiilor Raiffeisen Bank, către persoane fizice, sau prin transfer bancar în conturile deținătorilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Depozitarul Central va asigura distribuirea sumelor reprezentând dobânzi și rambursări ale valorii nominale către deținătorii titlurilor de stat, iar plățile vor fi realizate prin intermediul Raiffeisen Bank, în calitatea sa de agent de plată, potrivit unui anunț al Ministerului Finanțelor.

Programul FIDELIS a fost lansat în iunie 2015, când au fost emise titlurile cu scadență în această lună. Valoarea totală subscrisă a emisiunii în 2015 s-a ridicat la 64,99 milioane de lei, oferind unui număr de 1.236 de investitori o dobândă anuală de 2,15%, pe o perioadă de doi ani. Valoarea unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei.

Anul trecut, oferta de titluri de stat a fost suprasubscrisă de peste 7 ori și a fost suplimentată de Ministerul Finanțelor, astfel încât alocarea a fost integrală. Un număr de 20.185 de cetățeni au realizat plasamente în valoare totală de 735,26 milioane lei.

Ministerul a inițiat emiterea titlurilor de stat destinate populației începând cu 1999, emisiunile fiind lansate până în 2005, putând fi cumpărate, prin sediile trezoreriilor locale ale statului, titluri de stat în formă materializată, cu valori cuprinse între 100 și 10.000 de lei. Maturitățile la care populația putea investi erau cuprinse între 3 și 12 luni. Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite.

EXCLUSIV Vânzarea de titluri de stat populației direct prin Trezorerie poate fi reluată în toamnă, după o pauză de peste 10 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vânzarea de titluri de stat populației direct prin Trezorerie poate fi reluată în toamnă, după o pauză de peste 10 ani

Finanțele extind anul acesta vânzarea de titluri de stat către populație

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat în luna mai, pentru Profit.ro, că Finanțele intenționează ca în toamna acestui an sa reia vânzarea de titluri de stat direct către populație, prin intermediul sediilor teritoriale ale Trezoreriei statului.

Aceste titluri ar urma să aibă o dobândă stabilită în funcție de o emisiune din programul FIDELIS, care ar urma să fie derulată în acest an. Potrivit surselor Profit.ro, Ministerul Finanțelor ar putea ieși în iulie cu o nouă emisiune din seria FIDELIS. Băncile care au participat și anul trecut la acest program au transmis deja Finanțelor că există o cerere semnificativă din partea populației în agențiile din teritoriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
fidelis
titluri de stat
dobanda
obligatiuni