Finanțele nu reușesc să împrumute conform planului pentru a șaptea oară în ianuarie. Licitația de azi a fost anulată, fără niciun leu atras

Finanțele nu reușesc să împrumute conform planului pentru a șaptea oară în ianuarie. Licitația de azi a fost anulată, fără niciun leu atras
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 ian 2019

Ministerul Finanțelor a fost nevoit să anuleze astăzi o licitație de titluri de stat prin care intenționa să împrumute de la bănci și investitori 400 de milioane de lei. Statul a renunțat după ce a primit de la bănci și investitori oferte doar pentru o treime din această sumă, iar costul banilor, dobânda cerută, a fost considerat "neacceptabil". Aceasta este a șaptea licitație din ianuarie la care statul nu ia niciun leu sau nu reușește să atragă toată suma căutată. Reticența băncilor de a finanța statul vine în contextul în care Guvernul nu a prezentat încă un proiect de buget pentru acest an, dar și-a ostilizat băncile locale prin introducerea unei taxe suplimentare pe active, inclusiv pe titluri de stat, iar investitorii străini par să fi devenit mai precauți în privința activelor românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Licitația anulată azi este ultima din ianuarie pentru Finanțe și încheie o lună extrem de slabă în ce privește împrumuturile.

Statul a vrut să atragă azi 400 de milioane de lei prin vânzarea de titluri cu maturitate reziduală de 12 ani și 8 luni. Suma de 400 de milioane de lei putea fi suplimentată a doua zi printr-o vânzare necompetivă, în condițiile stabilite azi.

Problema Finanțelor, vizibilă, de altfel, la toate tentativele de vânzare de titluri de stat din ianuarie, este cererea slabă din partea cumpărătorilor, cei mai importanți fiind băncile comerciale. Băncile au licitat luni doar 123,2 milioane de lei, aproape 31% din cât avea nevoie statul.

Finanțele vor avea o primă jumătate de an complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănci CITEȘTE ȘI Finanțele vor avea o primă jumătate de an complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănci

Executivul nu a prezentat încă proiectul de buget, așteptat pentru zilele următoare, astfel că Finanțele nu pot prezenta un plan de împrumuturi pentru anul în curs. Fără un buget aprobat, Guvernul poate cheltui pe lună doar 1/12 din totalul cheltuielilor bugetare din 2018.

Față de anii trecuți, când statul avea mereu cerere solidă la licitațiile de titluri de stat și se împrumuta în condiții favorabile, acum situația s-a complicat, din cauza măsurilor luate de Guvern.

Principalele preocupări ale băncilor sunt măsurile fiscale anunțate la finele anului trecut de Guvern, inclusiv taxa pe activele bancare. Astfel, băncile sunt preocupate că taxele respective țintesc sectoare importante și ar putea avea impact negativ asupra economiei, punând o frână suplimentară într-o perioadă în care avansul PIB se află oricum în încetinire.

De asemenea, o problemă directă a băncilor este că titlurile de stat pe care le cumpără la licitațiile organizate de Finanțe nu sunt excluse de la taxa pe active. Instituțiile de credit încă speră ca legislația să fie modificată, eventual în Parlament.

Băncile sunt cei mai mari investitori în titluri de stat, urmate de fondurile de pensii și investitori străini.

Statul a declarat război celor mai mari creditori ai săi, deși are mare nevoie de bani pentru a-și acoperi gaura de la buget CITEȘTE ȘI Statul a declarat război celor mai mari creditori ai săi, deși are mare nevoie de bani pentru a-și acoperi gaura de la buget
Dată Maturitate
rămasă
Cât a vrut Cât a luat Costul Costul la precedenta
emisiune cu maturitate
similară
7 ian 34 luni 460 mil lei 460 mil lei 4,04% 3,79% (19 dec)
10 ian 87 luni 460 mil lei 306 mil lei 4,51% 4,67% (5 dec)
14 ian 53 luni 460 mil lei 249 mil lei 4,41% 4,34% (24 dec)
16 ian 59 luni 100 mil euro 83,5 mil euro 0,97% 0,95% (13 dec)
17 ian 12 luni 500 mil lei 0 - 3,16% (16 dec)
17 ian 121 luni 460 mil lei 449 mil lei 5,11% 4,74% (17 dec)
21 ian 65 luni 460 mil lei 115 mil lei 4,73% 4,66% (7 noi)
28 ian 152 luni 460 mil lei - - 5,33% (10 dec)
Total 3,79 miliarde lei 1,97 miliarde lei    

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
imprumut
obligatiuni
titluri de stat