Fitch a îmbunătățit ratingul BCR

Fitch a îmbunătățit ratingul BCR
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 mar 2017

Agenția Fitch Ratings a îmbunătățit ratingul Băncii Comerciale Române (BCR), cea mai mare bancă locală în funcție de active, cu o treaptă, de la BBB la BBB+, pentru datoriile pe termen lung, perspectiva fiind stabilă. Îmbunătățirea ratingului BCR are loc pe fondul îmbunătățiri ratingului grupului austriac Erste, care deține peste 90% din acțiunile BCR, de la"BBB+" până la "A-".

Urmărește-ne și pe Google News

Ratingul BCR este cu o treaptă sub cel al Erste, diferența fiind justificată de Fitch prin faptul că există o probabilitate mare ca banca să beneficieze, dacă va fi necesar, de sprijinul companiei-mamă. Agenția vede BCR ca fiind o subsidiară de importanță strategică pentru grupul austriac, în pofida volatilității recente a performanțelor. Totodată, agenția menționează că atât România cât și întraga regiune (Europa Centrală și de Est) joacă un rol important pentru Erste.

BCR a înregistrat anul trecut o creștere a activelor de 5,1 miliarde de lei la 67,5 miliarde de lei, însă evoluția e influențată nu de creșterea portofoliului de credite, ci de majorarea portofoliului de titluri de stat cu aproape 2,5 miliarde de lei și din creșterea numerarului și a plasamentelor la banca centrală.

Băncile de pe piața românească au încheiat 2016 cu active de 87 miliarde euro și profituri de aproape 1 miliard euro CITEȘTE ȘI Băncile de pe piața românească au încheiat 2016 cu active de 87 miliarde euro și profituri de aproape 1 miliard euro

Profitul net al BCR a crescut anul trecut cu aproape 14% față de 2015, pe fondul creșterii afacerilor și a îmbunătățirii calității portofoliului. Banca a obținut în anul 2016 un profit net de 1.045 milioane de lei (232,9 milioane de euro), și contribuie cu o aproape o cincime la profitul net al grupului austriac Erste, care a înregistrat anul trecut un rezultat net de 1,26 de miliarde de euro. Rezultatul este sub cel al Băncii Transilvania (1,2 miliarde de lei), dar peste cel al BRD Societe Generale (763 de milioane de lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
banca
fitch
rating
erste