EXCLUSIV OTP Bank, în discuții avansate pentru a prelua Banca Românească

EXCLUSIV OTP Bank, în discuții avansate pentru a prelua Banca Românească
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 mar 2017

După portughezii de la Millennium Bank, și grecii de la NBG ar putea vinde subsidiara din România către OTP Bank. Grupul maghiar este în discuții avansate pentru a prelua Banca Românească, cu o cotă de piață 2,2%, potrivit surselor Profit.ro din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Laszlo Diosi, directorul executiv al OTP Bank România, a anunțat încă de la începutul anului că urmărește achiziția unei bănci cu o cotă de piață de peste 1% în 2017.

Întrebat dacă confirmă sau infirmă că discuțiile pentru preluarea Banca Românească sunt în stadiu avansat, László Wolf, vicepreședinte al OTP Bank Group, a declarat, pentru Profit.ro, că OTP “urmează procesul”.

Banca Românească avea, la finele lui 2015, ultimele date disponibile, un portofoliu de credite de 4,8 miliarde de lei – o cotă de piață de 2,2% -, din care suma de peste 4 miliarde de lei era aferentă împrumuturilor pentru persoanele fizice (2,8 miliarde de lei credite ipotecare).

Pe valute, creditele nete în euro erau de circa 2,2 miliarde de lei (echivalent), cele în franci elvețieni de 1,1 miliarde de lei și cele în lei de circa 1 miliard de lei. Creditele în valută acordate persoanelor fizice, în special cele în franci elvețieni, au adus o serie de litigii pentru Banca Românească, inclusiv cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatrorilor.

László Wolf și László Diosi au vorbit la Budapesta, în cadrul Agri Investors Conference, eveniment organizat de către OTP Bank România în colaborare cu Ambasada României în Ungaria. În cadrul discuțiilor cu presa, Wolf, fără să facă referire la Banca Românească, a spus că așteaptă ca procesul de achiziție să înceapă foarte curând și că se așteaptă să intre în controlul băncii achiziționate până la finele anului.

Wolf a amintit că sunt trei bănci semnificative ca mărime scoase la vânzare în acest moment și că OTP are suficient capital pentru a cumpăra orice bancă pusă pe piață. OTP vizează o cotă de peste 5% în România. În prezent are o cotă de piață de doar 3%, iar cele peste 2 procente din piață deținute de Banca Românească ar duce-o peste pragul dorit. "Competiția dfin piață (n.r. pe achiziții) e mai puternică acum decât era în perioada 2012-2013", spune Wolf.

Decizie obligatorie a judecătorilor din această săptămână pentru toți șoferii CITEȘTE ȘI Decizie obligatorie a judecătorilor din această săptămână pentru toți șoferii

La finele lui 2015, OTP Bank a lansat un program de conversie cu discount a creditelor în franci elvețieni, care a fost acceptat de puțin peste 70% dintre debitorii cu astfel de împrumuturi.

Întrebat cum va proceda cu clienții cu credite în franci elvețieni care vor fi preluați de către OTP, dacă vor primi aceeași ofertă de conversie ca cea pe care au primit-o clienții OTP, Wolf a răspuns că încarcă să obțină aceeași soluție, însă că aceste costuri, relativ ridicate, dar provizionate, trebuie suportate de vânzător.

“Portofoliul de credite în franci elvețieni trebuie tratat separat, pentru că portofoliile de credite în franci elvețieni au adus pierderi pentru majoritatea băncilor. Pierderile trebuie suportate de către proprietarul actual, de către vânzător. Încercăm să cooperăm cu vânzătorul și cerem să ofere aceeași soluție”, a declarat vicepreședintele OTP Group.

Creditele în franci elvețieni nu vor fi cea mai grea parte a discuției, dar vor fi una importantă, a adăugat Wolf.

Spre exemplu, austriecii de la Volksbank au plătit costul conversiei creditelor în franci elvețieni în momentul în care au ieșit din România prin vânzarea subsidiarei locale către Banca Transilvania.

NBG este în plin proces de restrângere a activității în regiune. A vândut subsidiara din Bulgaria (UBB Bank) la finele anului trecut cu 610 milioane de euro. Reuters scria, înainte de perfectarea tranzacției, că OTP și KBC Group au intrat în centrul de date al UBB. Belgienii de la KBC sunt cei care au pus pe masă cea mai bună ofertă, în cele din urmă.

Luni, NBG a ieșit și din piața Sud-Africană, după vânzarea South African Bank of Athens către o companie privată locală. NBG a menționat, în cazul ambelor tranzacții, că ieșirea din piață face parte din strategia de restructurare.

Pe de altă parte OTP se extinde în regiune. La finele anului trecut a cumpărat subsidiara Societe Generale din Ungaria, fără să dezvăluie prețul tranzacției.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca romaneasca
otp bank
achizitie