FMI: Europa trebuie să rezolve problema creditelor neperformante pentru a-și reveni

FMI: Europa trebuie să rezolve problema creditelor neperformante pentru a-și reveni
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2015

Europa trebuie să adopte "măsuri decisive" pentru a rezolva problema creditelor neperformante în valoare de 900 de miliarde de euro pe care le au băncile în bilanțurile lor, a declarat luni Jose Vinals, directorul Departamentului pentru piețe de capital de la Fondul Monetar Internațional, pentru CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditele neperformante sunt o problemă în special în sistemele bancare din sudul zonei euro, incluzând Italia, Portugalia, Spania și Grecia. După analiza calității activelor derulată în luna octombrie 2014 în rândul a 130 de bănci din zona euro, Banca Centrală Europeană a descoperit că nivelul total al creditelor neperformante în băncile examinate se ridica la 879,1 miliarde de euro.

"Trebuie făcute lucruri importante, precum majorarea capitalului băncilor, dar există în continuare credite neperformante în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro care trebuie abordate în mod decisiv'" a apreciat Jose Vinals. Acesta a avertizat că împrumuturile neperformante pot afecta întreaga economie, ceea ce ar limita revenirea economică și așa slabă înregistrată de Europa.

"Creditele neperformante acaparează capitalul și reduc profitabilitatea băncilor astfel că se reduce capacitatea băncilor de a oferi credite economiei. Băncile cu credite neperformante mari sunt mai puțin dispuse și capabile să ofere credite iar Europa are nevoie de bănci care să acorde credite companiilor și gospodăriilor pentru a sprijini relansarea", a subliniat Jose Vinals.

Potrivit oficialului FMI, organismele europene de supervizare bancară precum și autoritățile locale trebuie să ia măsuri decisive pentru crearea cadrului legal pentru restructurarea datoriilor. Comentariile sale vin la câteva zile după ce Italia a anunțat crearea unei așa-numite "bănci de rebuturi", pentru a curăța sectorul bancar afectat cu credite neperformante în valoare de aproximativ 330 miliarde de euro, potrivit estimărilor FMI.

În ceea ce privește relansarea economiei mondiale, Vinals a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă am lăsat definitiv în urmă recesiunea. "Ceea ce avem în momentul de față este o relansare globală modestă și inegală cu performanțe ușor mai bune în economiile avansate dar care nu este încă o revenire viguroasă în timp ce piețele emergente pierd viteză", susține Vinals.

La începutul lunii octombrie, FMI și-a redus, pentru a doua oară în acest an, estimările privind creșterea economiei mondiale în 2015 adăugând că riscurile în scădere sunt mai pronunțate. Fondul mizează pe o creștere a PIB-ului mondial de 3,1% în 2015 și un avans de 3,6% în 2016. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
credite neperformante
jose vinals