GRAFICE Creditarea încetinește din nou la finele verii. Firmele evită împrumuturile în lei

GRAFICE Creditarea încetinește din nou la finele verii. Firmele evită împrumuturile în lei
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 25 sep 2023

Creditul privat de la bănci a crescut sub inflație în august, una dintre cele mai slabe luni pentru bănci din acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditarea s-a răcit la finele verii, după trei luni consecutive în care băncile au sperat la o întețire a ritmului. Soldul creditului neguvernamental a crescut cu doar 0,1% față de iulie la 378,8 miliarde de lei, față de o dinamică de 0,7-0,8% în precedentele trei luni.
Inflația a fost de 0,5% în august, astfel că creditul privat s-a contractat cu 0,4% în termeni reali.

Grupul bancar UBS ar putea fi naționalizat parțial CITEȘTE ȘI Grupul bancar UBS ar putea fi naționalizat parțial

Față de anul trecut, creditul privat și-a redus suplimentar ritmul de creștere nominală de la 5,6% la 5,5%, fiind departe de rata anuală atinsă în august 2022 de 16%. Cum rata anuală a inflației a fost de 9,4% în august, la fel ca cea din iulie, creditul s-a contractat cu 3,6% față de anul trecut în termeni reali.

GRAFICE Creditarea încetinește din nou la finele verii. Firmele evită împrumuturile în lei

Pe monede, creditul în lei a crescut cu 0,1% față de iulie și cu 0,2% în termeni anuali - ceea ce de fapt corespunde unei contracții de 8,4% în termeni anuali -, la 258,3 miliarde de lei. Creditul în monedă națională acordat populației a crescut cu 0,7% față de iulie și cu 1,8% față de august 2022 la 149,6 miliarde de lei. Firmele și-au redus soldul creditului în lei cu 0,7% față de iulie și cu 2% față de anul anterior la 108,7 miliarde de lei, pe fondul dobânzilor ridicate.

În ultimele luni am văzut o scădere a dobânzilor la lei, pe fondul ajustării politicilor de creditare a băncilor, precum și ca urmare a scăderii ROBOR. Reducerea suplimentară a dobânzilor într-un mod semnificativ este însă improbabilă, câtă vreme ratele interbancare rămân ridicate. Acestea sunt ținute în jurul nivelului de 6% de nivelul dobânzilor BNR (6% la depozite și 7% pentru operațiunile de piață).

Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat CITEȘTE ȘI Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat

Creditul în valută a crescut cu 0,1% față de iulie și cu 19% față de august 2022, la 120,5 miliarde de lei echivalent. Firmele și-au majorat soldul de împrumuturi în valută cu 0,5% față de iulie și cu 28,3% față de august 2022 la 97,8 miliarde de lei echivalent, și sunt foarte aproape de pragul de 20 de miliarde de euro în împrumuturi în valută. Populația a continuat să-și restrângă expunerea pe datorii în valută la bănci și a ajuns la un sold de 22,6 miliarde de lei echivalent, cu 1,3% mai mic decât cel din iulie și cu 9,4% sub cel de anul trecut.

Masa monetară a crescut în august cu circa 4 miliarde de lei la 626 de miliarde de lei și a accelerat în dinamică anuală de la 8% la 8,5%. Creșterea vine exclusiv din avansul depozitelor la termen de la 233,9 la 238,1 miliarde de lei. Față de anul trecut, depozitele la termen au crescut cu 38%. În același timp, depozitele overnight au continuat să scadă față de iulie (-1 miliarde de lei la 279,5 miliarde de lei) și sunt cu 8% sub nivelul de anul trecut. Numerarul în circulație a crescut cu 0,8 miliarde de lei față de iulie la 108,5 miliarde de lei și cu 8,2% peste nivelul de anul trecut.

Începând cu aprilie 2022, dinamica reală a masei monetare intermediare este negativă, ca urmare a inflației ridicate.

GRAFICE Creditarea încetinește din nou la finele verii. Firmele evită împrumuturile în lei

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
masa monetara
credite firme
credite populatie