INFOGRAFICE Creditarea a revenit pe creștere în iunie

INFOGRAFICE Creditarea a revenit pe creștere în iunie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 23 iul 2020

Soldul creditului privat a crescut cu 0,4% în iunie, după două luni consecutive de scădere pe fondul pandemiei de coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditul privat a crescut cu 971 de milioane de lei sau circa 0,4% în iunie față de mai, la 270,1 miliarde de lei, și a revenit aproape de nivelul din aprilie, dar se păstrează sub cel din martie, de dinainte de declararea stării de urgență.

Ritmul anual de creștere de 4,1% este substanțial sub cel din martie de 6,9%, arată datele publicate de Banca Națională a României.

INFOGRAFICE Creditarea a revenit pe creștere în iunie

Împrumuturile pentru populație au ajuns la 145,5 miliarde de lei și au crescut cu 669 de milioane de lei față de mai sau sub 0,5%.

Creditele acordate companiilor nefinanciare au stagnat la 116,4 miliarde de lei după două luni de scăderi, dar ritmul anual de creștere a scăzut sub rata inflației, ca urmare a evoluției slabe a creditării firmelor din acest an.

EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și eu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și eu

Din iunie, băncile au început să și acorde banii aferenți creditelor prin programul IMM Invest, dar o influență semnificativă nu se vede încă în soldul creditării.

INFOGRAFICE Creditarea a revenit pe creștere în iunie

Băncile au finanțat cu precădere statul în acest an. Creditul guvernamental a crescut cu 3,5% în iunie față de mai și cu 31,3% față de iunie 2019 la 131,4 miliarde de lei. Guvernula a apelat atât la împrumuturi din piața internă, cât și din cea externă pentru a finanța deficitul ridicat preconizat pentru acest an.

Depozitele s-au diminuat pentru prima oară de la declanșarea pandemiei, cu o scădere de 0,4% în iunie față de mai la 382,1 miliarde de lei, venită pe seama scăderii depozitelor firmelor cu 1,5%, în timp ce depunerile populației au continuat să crească, însă cu un ritm mai modest, de 0,4%, în comparație cu lunile precedente. Față de iunie 2019 depozitele au crescut cu 13,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
depozite
crestere credit
imm invest