Infuzie de capital pentru Patria Bank. Acționarul majoritar a impus în AGEA varianta unei participații proprii mai mari la majorarea de capital, convertind în acțiuni două împrumuturi subordonate

Infuzie de capital pentru Patria Bank. Acționarul majoritar a impus în AGEA varianta unei participații proprii mai mari la majorarea de capital, convertind în acțiuni două împrumuturi subordonate
Oana Osman
Oana Osman
scris 21 mar 2018

Patria Bank (PBK) și-a adâncit pierderile la 42 milioane lei anul trecut, dar se va capitaliza cu o sumă mai mare. Acționarii  au aprobat majorarea capitalului social cu suma maximă de 60,53 milioane de lei, cea mai mare contribuție urmând să o aibă acționarul majoritar, EEAF Financial Services BV, care va converti în acțiuni două împrumute subordonate acordate băncii, în valoare totală de 40,31 milioane de lei (8,65 milioane euro). Acționarii minoritari au votat împotriva propunerii, preferând o variantă care le-ar fi diluat mai puțin particiopațiile, cu aport propriu de numerar mai mare, în care EEAF ar fi convertit în acțiuni doar unul dintre cele două împrumuri acordate băncii, de doar 4,35 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

EEAF și-a impus însă varianta preferată la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 12 martie. Aceasta avut pe ordinea de zi propunerea de majorare a capitalului său social cu suma de maximum 60,54 milioane lei (13,00 milioane euro), la 287,66 milioane lei (61,78 milioane euro), de la 227,12 milioane lei (48,77 milioane lei).

Acționarilor le-au fost supuse la vot două variante. Conform primei variante, respinse la vot, conversia s-ar fi realizat în limita sumei de 20,27 milioane lei (4,35 milioane euro) a unui împrumut subordonat acordat de acționarul majoritar EEAF Financial Services BV, restul sumei urmând să fie acoperit prin aport în numerar al acționarilor existenți ai băncii.

Cea de-a doua variantă, votată de acționarul majoritar, prevede o participare mai mare a acestuia, respectiv conversia sumei de 40,31 milioane lei (8,65 milioane euro) a unor împrumuturi subordonate acordate instituției de credit de EEAF Financial Services BV.

DOCUMENT Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Senatul aduce modificări și mai dure: consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari CITEȘTE ȘI DOCUMENT Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Senatul aduce modificări și mai dure: consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari

Primii pași în vederea realizării operațiunii de piață fiseseră deja realizați. Astfel, Patria Bank a anunțat la finele lunii februarie că a încheiat un împrumut subordonat la termen, în sumă de 4,3 milioane euro, acordat de către EEAF Financial Services, având o maturitate de 6 ani, cu rambursare într-o singură tranșă la scadență.

Pentru cazul în care în AGEA va merge pe a 2-a variantă, așa cum s-a și întâmplat, instituția de credit a încheiat un act additional la un contract de împrumut subordonat la termen din 23 august 2016, în sumă de 4,35 milioane euro, acordat de asemenea de către EEAF Financial Services, având o maturitate de 7 ani și 8 luni, cu rambursare într-o singură tranșă la scadență.

Patria Bank este listată la Bursa de Valori București, unde a preluat obligațiile de societate cotată a instituției de credit pe care a achiziționat-o, Banca Comercială Carpatica, iar la ultimul preț de 0,1480 lei/acțiune, capitalizarea sa bursieră se cifrează la 336,14 milioane lei (72,19 milioane euro).

EEAF Financial Services este un vehicul de investiții înregistrat în Olanda al fondului Emerging Europe Accession Fund (EAF), printre ai cărui investitori instituționali se numărră BERD, Fondul European de Investiții, Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre sau Banca de Dezvoltare din grupul bancar KFW (DEG).

Consiliul de Administrație al Patria Bank este condus de Horia Manda, șeful Axxess Capital. Banca are o cotă de piață de 1,2%, rezultată din tranzacții precum achiziția MKB Nextebank în 2014 și fuziunea cu Banca Carpatica, din 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
bvb
bursa
eeaf financial services