Inspectorii Consiliului Concurenței, în control la toate băncile care participă la calculul Robor pentru înțelegere pe fixarea ratei dobânzii. Calculatoarele conducerii, indisponibilizate

Inspectorii Consiliului Concurenței, în control la toate băncile care participă la calculul Robor pentru înțelegere pe fixarea ratei dobânzii. Calculatoarele conducerii, indisponibilizate

Foto: Inquam Photos / George Călin

Oana Osman
Oana Osman
scris 1 nov 2022

Inspectorii Consiliului Concurenței au venit astăzi la băncile care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigații legate de înțelegeri pentru fixarea dobânzilor, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele 10 bănci vizate sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

O investigație similară a fost declanșată de Consiliul Concurenței în octombrie 2008, după ce BNR acuzase mai multe bănci că au "atacat leul", și a aplicat amenzi uriașe Raiffeisen și BRD, în condițiile în care sancțiunile pentru înțelegeri anti-concurențiale se stabilesc ca procent din cifra de afaceri, până la 1%.

EXCLUSIV VIDEO PROFIT NEWS TV Vicepreședintele Băncii Naționale a Austriei explică: Cum trebuie luptat împotriva inflației. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO PROFIT NEWS TV Vicepreședintele Băncii Naționale a Austriei explică: Cum trebuie luptat împotriva inflației. "Unii vor cădea, alții vor supraviețui."

La BRD, inspectorii au sancționat atunci refuzul băncii de a le permite accesul la calculatorul directorului general de atunci, Patrick Gelin, acuzând neacordarea dreptului la inspecție. Raiffeisen a primit amendă pentru transmiterea de informații inexacte către inspectorii de concurență.

După contestații în instanță, BRD, care a atacat și la Curtea Constituțională, a obținut anularea sancțiunilor de 4 milioane de euro, iar Raiffeisen doar reducerea la jumătate a cuantumului inițial de 3,4 milioane de euro.

În final, în afară de cele două bănci, raportul Consiliului Concurenței (desecretizat în 2019), care suspectase atunci băncile că s-au cartelizat pentru creșterea ratelor de dobândă și a adunat documente în contol, a ajuns la concluzia că de vină pentru creșterea ratelor a fost de fapt criza financiară internațională.

Detaliile din raportul publicat în 2019, la mulți ani distanță de controlul inițial,  arată panica generalizată din piață, jupuirea reciprocă dintre bănci, intervenția aspră a BNR pentru a ține leul, în prag de alegeri, și câteva informații despre băncile străine care speculau pe leu, toate acestea în mailuri bancare interne puse în premieră la dispoziția publicului, după ce Consiliul Concurenței a publicat o variantă redactată a raportului integral de investigație.

RAPORT De ce n-a găsit Consiliul Concurenței cartel pentru creșterea ROBOR în 2008, cum au profitat unele bănci de intervenția BNR și cine era cel mai mare speculator pe leu CITEȘTE ȘI RAPORT De ce n-a găsit Consiliul Concurenței cartel pentru creșterea ROBOR în 2008, cum au profitat unele bănci de intervenția BNR și cine era cel mai mare speculator pe leu

În august anul acesta, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirma că băncile "au sărit calul" și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat, fiind clară tendința acestora și a traderilor să privească pesimist viitorul, a fost atunci mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului asupra inflației.

"Dacă nu intervenea schema de plafonare am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria, inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă. Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare, așa că a intervenit o temperare a cosumului. Credem că în semestrul II acest lucru se va vedea și mai bine. Se observă o creștere a preferințelor pentru mărci proprii și discounteri.

ROBOR-ul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni însă s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul", a spus Isărescu.

El transmite băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională.

Rata ROBOR pentru fiecare scadență este calculată de băncile agenți de calcul ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un interval de 30 minute înainte de fixing, după eliminarea extremelor. Rata cotată de către un participant pentru Fixing reprezintă rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID și ROBOR de către agentul de calcul. Ratele ROBID și ROBOR stabilite la fixing sunt publicate de agentul de calcul în aceeași zi în termen de 5 minute de la fixing

viewscnt
Afla mai multe despre
isărescu
robor
concurenta
banci