Holdingul românesc Green Group, proprietarul celui mai mare parc integrat de reciclare din sud-estul Europei, având în spate fondul de investiții Abris, a achiziționat UAB Ecso, companie lituaniană de reciclare a LDPE (polietilenă de joasă densitate).
Achiziția marchează intrarea Green Group pe piața de reciclare a poliolefinelor. În următorii ani, Green Group va investi între 150 și 200 de milioane euro pentru a-și consolida și mai mult poziția de cel mai mare grup integrat de reciclare din ECE, prin investiții de capital și achiziții.
UAB Ecso a fost fondată în 2009 și s-a dezvoltat în principalul reciclator de polietilenă din Lituania. În prezent, compania are o capacitate anuală de a procesa 20.000 de tone de deșeuri pe an.
Polietilena este unul dintre cele mai comune tipuri de materiale plastice, reprezentând 40% din consumul total de materiale plastice în Europa.
Luna trecută, Green Group a achiziționat SIGAD, dezvoltator român de software de raportare de mediu.
Așteptările sunt ca SIGAD să devină unul dintre cei mai mari furnizori de soluții de software de mediu, raportări non-financiare, raportări ESG pentru companii mari și pentru IMM-uri, în România și în regiunea central-europeană. SIGAD va fi integrat în operațiunile consolidate ale GreenGroup.
În aprilie, Green Group a atras 127 de milioane de euro printr-un sindicat de bănci, banii urmând să fie folosiți pentru a-și accelera expansiunea regională.
UniCredit Bank și Raiffeisen Bank au acționat în calitate de Coordonator, Bookrunner și Aranjor Principal Mandatat, iar Banca Comercială Română, ING Bank și OTP Bank România, în calitate de Aranjor Principal Mandatat. Coordonatorii de sustenabilitate pentru această tranzacție au fost ING Bank și Raiffeisen Bank, în timp ce Banca Comercială Română a fost Agent de Facilitate si Garanții.
Fondul de investiții Abris a cumpărat Green Group de la Global Finance în 2016, companie care reunește șase firme de servicii de reciclare a deșeurilor și este al doilea cel mai mare producător de fibră regenerată din Europa.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dagesh Group construiește un complex rezidențial în centrul Bucureștiului, proiect inițiat înainte de crizăGreen Group, controlat de Abris, prin care este efectuată tranzacția, are o capacitate instalată de reciclare de peste 460.000 tone anual.
Abris Capital Partners este unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de investiții din Europa Centrală și de Est și controlează deja în România mai multe companii, precum Dentotal, preluat de la o familie de medici stomatologi cu investiții și în turism, Global Technical Group, unul dintre cei mai mari integratori de tehnologie din România, și Pehart Tec Grup, producător de hârtie.
În 2018, Abris a vândut Urgent Cargus, al doilea mare jucător pe piața românească de curierat, după FAN Curier.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP Bank este în negocieri pentru achiziția Garanti BankÎn ultimii 10 ani, Abris a investit în companii locale de dimensiuni medii, cu bază solidă și cu potențial de dezvoltare. Abris investește într-o astfel de companie între 30 și 75 de milioane de euro, achiziționând de obicei pachetul majoritar de acțiuni. Orizontul mediu de investiție este de 3-5 ani, timp în care companiile din portofoliu beneficiază nu doar de accesul la capital suplimentar, ci și de expertiza echipei de investiții în managementul strategic și operațional.