Isărescu: Nu vrem să omorâm creditul în valută

Isărescu: Nu vrem să omorâm creditul în valută
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 mai 2017

Creditul în valută a scăzut foarte mult și românii ar trebui să aibă libertatea de a alege în ce monedă se împrumută, spune guvernatorul Mugur Isărescu despre decizia de a reduce rezervele minime obligatorii ale băncilor la valută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Populația și firmele s-au împrumutat mai ales în lei în ultimii ani, astfel că ponderea creditului în valută a scăzut la circa 42%, de la un nivel de circa 65% în 2012. Isărescu apreciază că această scădere este foarte amplă, astfel că BNR poate relaxa politica monetară în privința rezervelor obligatorii. Băncile vor primi 500 de milioane de euro din banii ținuți la BNR.

„Nu vrem să omorâm creditul în valută”, spune Isărescu și adaugă că firmele exportatoare și populația cu venituri în valută sunt îndreptățiți să ia credite în valută.

Prima decizie importantă a BNR în 2017: a tăiat rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 10% la 8% CITEȘTE ȘI Prima decizie importantă a BNR în 2017: a tăiat rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 10% la 8%

Totodată, Isărescu a invocat și libertatea românilor de a alege în ce monedă să se împrumute, în condițiile în care contul de capital este liberalizat și moneda este convertibilă. Guvernatorul spune, însă, că nu mai există nicio diferență de costuri între creditele în lei și cele în valută.

Banca Națională a României justifică reducerea rezervelor la valută de la 10% la 8%, nivel egal celui la lei, și prin creșterea rezervelor valutare ale statului peste nivelul considerat adecvat  (36 de miliarde de lei la finele lunii aprilie).

Rezervele gestionate de BNR au crescut după ce Ministerul de Finanțe a împrumutat 1,75 de miliarde de euro.

Ținta BNR este să ajungă cu rezervele minime obligatorii la nivelul de 2%, practicat de alte bănci centrale din Europa, adaugă Isărescu.

BNR  a crescut rezervele la valută la 40% în perioada anterioară de boom din 2007-2008, pentru a contracara creșterea explozivă a creditului în valută, fără a putea opri însă ascensiunea împrumuturilor în euro sau franci elvețieni, care aveau dobânzi mult mai reduse decât cele în lei.

Băncile și-au recuperat gradual banii blocați la BNR, care au fost apoi fie rapatriați către băncile-mamă, fie plasați în titluri de stat în euro emise de statul român.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
rezerve minime obligatorii
reducere rmo