Liderul senatorilor liberali: Mugur Isărescu va fi susținut pentru funcția de guvernator BNR și de PNL

Liderul senatorilor liberali: Mugur Isărescu va fi susținut pentru funcția de guvernator BNR și de PNL
scris 24 iun 2019

Actualul guvernator al băncii centrale, Mugur Isărescu, va fi susținut și de Partidul Național Liberal pentru un nou mandat în fruntea instituției, a declarat, pentru Profit.ro, Florin Cîțu, liderul grupului PNL din Senat. președintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat astăzi că Isărescu va fi susținut de coaliția PSD-ALDE pentru încă un mandat de guvernator.

Liberalii urmează să își stabilească mâine candidatul pentru un post de viceguvernator BNR. În actualul Consiliu de Administrație, al cărui mandat expiră în octombrie anul acesta, membru propus în 2014 de PNL este Eugen Nicolaescu. Susținerea sa pentru un nou mandat va fi discutată de conducerea partidului și decisă mâine. Altă propunere luată în considerare este pentru senatorul Florin Cîțu, cu carieră în sectorul bancar înainte de intrarea în politică.

Susținerea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat de Guvernator a fost deja anunțată de PSD și ALDE. ”Mugur Isărescu are susținerea noastră pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naționale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după o întâlnire cu Viorica Dăncilă.

Eventuala susținere a lui Mugur Isărescu pentru funcția de guvernator va fi decisă mâine și de USR. Uniunea Salvați România va discuta și propunerea unui candidat propriu pentru a deveni membru în CA al BNR, însă în momentul de față nu este cert dacă în urma negocierilor între partide va obține un loc în conducerea acestei instituții sau la alta.

Săptămâna viitoare, în Parlament va fi sesiune extraordinară pentru votarea noului Consiliu de Administrație al băncii centrale. Pe ordinea de zi vor fi însă și numiri la alte instituții aflate în subordinea Parlamentului: CNCD, Consiliul Fiscal, Avocatul Poporului și ANRE.

Premierul a precizat că în coaliție s-a discutat și despre numărul de locuri în CA al BNR în funcție de numărul de parlamentari ai fiecărui partid. Tăriceanu a menționat că este foarte posibil ca o funcție să fie alocată și UDMR, în urma deciziei pe care o va lua PSD.

CONFIRMARE Teodorovici admite discuții cu privire la supraacciza la carburanți CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Teodorovici admite discuții cu privire la supraacciza la carburanți

Isărescu este la conducerea BNR din septembrie 1990, cu o pauză de un an în 2000, când a fost premier, fiind cel mai longeviv șef al unei bănci centrale. Este pensionar din 2014.

Consiliul de Administrație al BNR este format din 9 membri: un președinte, care este și guvernator, un vicepreședinte, care este și prim-viceguvernator, și 7 membri, din care 2 sunt viceguvernatori, iar ceilalți 5 nu sunt salariați BNR. Membrii CA, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiți de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două camere. Numirile se fac pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii mandatelor.

Birourile permanente ale celor două camere sesizează Comisiile de buget-finanțe pentru audierea candidaților propuși și întocmirea unui raport comun, care va fi prezentat în ședința comună a celor două camere.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
bnr
florin citu
pnl
eugen nicolaescu