Tăriceanu: Mugur Isărescu este susținut de coaliția PSD-ALDE pentru un nou mandat la BNR. Sesiune extraordinară pentru noul CA al BNR săptămâna viitoare

Tăriceanu: Mugur Isărescu este susținut de coaliția PSD-ALDE pentru un nou mandat la BNR. Sesiune extraordinară pentru noul CA al BNR săptămâna viitoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2019

Mugur Isărescu este susținut de PSD și ALDE pentru un mandat la conducerea Băncii Naționale a României, unde se află din 1990, a confirmat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Săptămâna viitoare, în Parlament va fi sesiune extraordinară pentru votarea noului Consiliu de Administrație al băncii centrale.

Urmărește-ne și pe Google News
INTERVIU CEO Best Tools: Nu forțăm lucrurile de dragul de a vinde CITEȘTE ȘI INTERVIU CEO Best Tools: Nu forțăm lucrurile de dragul de a vinde

”Mugur Isărescu are susținerea noastră pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naționale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după o întâlnire cu Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că în coaliție s-a discutat și despre numărul de locuri în CA al BNR în funcție de numărul de parlamentari ai fiecărui partid. Tăriceanu a menționat că este foarte posibil ca o funcție să fie alocată și UDMR, în urma deciziei pe care o va lua PSD, dar că patru mandate mandate din viitorul Consiliu vor reveni PSD, unul ALDE, două PNL și unul USR.

CONFIRMARE Teodorovici admite discuții cu privire la supraacciza la carburanți CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Teodorovici admite discuții cu privire la supraacciza la carburanți

Până acum, Isărescu nu și-a dezvăluit intențiile în legătură cu mandatul de guvernator. Acum un an, Isărescu lpsa de înțeles că nu ar mai fi interesat de un nou mandat, însă, în luna ianuarie,  guvernatorul BNR a afirmat că „parlamentul va decide” și „ceea ce contează este soliditatea instituției”.

Isărescu este la conducerea BNR din septembrie 1990, cu o pauză de un an în 2000, când a fost premier, fiind cel mai longeviv șef al unei bănci centrale. Este pensionar din 2014.

Reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu ar urma să aibă loc în sesiunea extraordinară a parlamentului, convocată începând cu 1 iulie. 

Consiliul de Administrație al BNR este format din 9 membri: un președinte, care este și guvernator, un vicepreședinte, care este și prim-viceguvernator, și 7 membri, din care 2 sunt viceguvernatori, iar ceilalți 5 nu sunt salariați BNR. Membrii CA, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiți de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două camere. Numirile se fac pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii mandatelor.

Birourile permanente ale celor două camere sesizează Comisiile de buget-finanțe pentru audierea candidaților propuși și întocmirea unui raport comun, care va fi prezentat în ședința comună a celor două camere.

În 2014, PSD a susținut doi membri executivi - prim-viceguvernatorul Florin Georgescu și viceguvernatorul Liviu Voinea (care din august pleacă la Fondul Monetar Internațional), la care s-au adăugat membrii neexecutivi Daniel Dăianu, Marin Dinu și Gheorghe Gherghina. PNL a avut un viceguvernator - pe Bogdan Olteanu, care ulterior a demisionat și a fost înlocuit de Eugen Nicolăescu -, în timp ce PDL (care între timp a fuzionat cu PNL) l-a repropus pe Virgil Stoenescu. Tot de o reînnoire a beneficiat și reprezentantul UDMR Agnes Nagy.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
mugur isarescu