Liviu Dragnea a făcut publice scrisorile dintre el și Mugur Isărescu: CA al BNR a indus neîncredere în Guvern. Isărescu: O eventuală lipsă de reacție a BNR ar amplifica riscul ancorării așteptărilor inflaționiste la un nivel crescut

Liviu Dragnea a făcut publice scrisorile dintre el și Mugur Isărescu: CA al BNR a indus neîncredere în Guvern. Isărescu: O eventuală lipsă de reacție a BNR ar amplifica riscul ancorării așteptărilor inflaționiste la un nivel crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2018

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a făcut publice vineri scrisorile dintre el și guvernatorul BNR Mugur Isărescu pe tema situației economice din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În scrisoarea trimisă BNR în februarie, Dragnea afirmă că o politică monetară adecvată trebuie configurată în raport cu politica fiscal-bugetară, dar și cu cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare și spune că este "eronat faptul că inflația este datorată politicilor fiscal-bugetare". De asemenea, Dragnea arată că membrii Consiliului de Administrație al BNR au indus în mediul economic o stare de neîncredere în Guvern. În replică, Mugur Isărescu i-a transmis că revenirea la rata inflației de 3,5% a impus o “întărire graduală a politicii monetare, iar dacă dacă BNR nu ar fi reacționat în primele două luni ale anului, riscul de inflație ar fi crescut, iar leul s-ar fi depreciat suplimentar", scrie News.ro.

“Politica monetară, atribuția exclusivă a BNR, reprezintă o componentă esențială a mix-ului de politici macroeconomice promovat pentru asigurarea unei dezvoltări economice accelerate, dar sustenabile și de durată. În acest sens, consider că politica monetară trebuie să se armonizeze cu politicile gvernamentale. Din acest punct de vedere îmi exprim îngrijorarea față de măsurile întreprinse la început de an de cătere BNR și care, în opinia mea, nu reprezintă cea mai potrivită cale de coordonare a politicilor macroeconomice”, arăta Liviu Dragnea la începutul scrisorii transmise către BNR, în numele Camerei Deputaților.

Liviu Dragnea afirmă în scrisoare, datată 27 februarie 2018, că o politică monetară adecvată trebuie configurată în raport cu politica fiscal-bugetară, dar și cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare.

”O politică monetară bazată pe neîncredere și pe maximizarea unor riscuri potențiale nu este în opinia mea o politică favorabilă creșterii economice sustenabile și poate duce în final la rezultate contrare celor așteptate. Aceste rezerve pe care le am cu privire la fundamentarea și pertinența măsurilor întreprinse în ianuarie și februarie sunt determinate de comunicările dvs. publice, inclusiv de minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR din 7 februarie 2018. Se menționează în documentul citat faptul că membrii CA au remarcat incertitudinile legate de transferul către angajați a contribuțiilor sociale, precum și de potențialele corecții fiscale efectuate în acest an în vederea încadrării deficitului bugetar în plafonul de 3% din PIB. În aprecierea mea, într-o instituție publică asemenea remarci nu își au locul la mai puțin de o lună de aplicare a politicii bugetare configurate prin Legea bugetului de stat nr. 3/2018”, arată președintele Camerei Deputaților.

BRD, profit net de 414 milioane de lei în primul trimestru al anului, în creștere cu un sfert față de 2017 CITEȘTE ȘI BRD, profit net de 414 milioane de lei în primul trimestru al anului, în creștere cu un sfert față de 2017

Potrivit lui Dragnea, membrii Consiliului de Administrație al BNR au indus la nivelul mediului economic o stare de neîncredere în Guvern, iar o măsură de politică monetară, respectiv majorarea ratei dobânzii, bazată pe suspiciuni cu privire la activitatea Executivului nu reprezintă o politică monetară corectă.

Liderul social-democraților a afirmat că "este eronat faptul că inflația este datorată politicilor fiscal-bugetare".

”În mod eronat se consideră că puseul inflaționist apare din cauza politicilor fiscale și de venituri. (...) După cum sunt convins că știți, principalele cauze care au determinat inflația nu țin de acțiunea guvernamentală. (...) În calitate de președinte al Camerei Deputaților, mă adresez dvs. pentru a vă solicita o motivație tehnică și foarte argumentată cu privire la majorarea repetată, încă de la începutul anului, a ratei dobânzii de politică monetară”, mai spune Liviu Dragneaîn scrisoarea trimisă lui Mugur Isărescu.

În replică, Mugur Isărescu i-a transmis lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare datată 28 martie 2018, că este de acord să existe un dialog între Parlament, Guvern și BNR, pentru a îmbina politicile monteare și guvernamentale.

“Membrii Consiliului de Administrație ai BNR au analizat scrisoarea dumneavostră privind evoluția principalilor indicatori macroeconomici și a componentelor mix-ului de politici economice. Răspundem invitației dumneavoastră la un dialog constructiv între Parlament, Guvern, BNR, în baza Legii 313/2004 și a prevederilor privind băncile centrale din Tratatul de Funcționare a Uniuni Europene, cu scopul de a realiza o îmbinare mai bună între politicile guvernamentale și politica monetară a BNR”, se arată în scrisoarea trimisă de către Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR spune că revenirea la rata inflației de 3,5% a impus o “întărire graduală a politicii monetare".

”În scopul revenirii inflației la un nivel pognozat de 3,5% în decembrie 2018, respectiv la limita superioară a intervalului țintit, s-a impus o întărire graduală a politicii monetare, începând cu semestrul II 2017, la început prin îngustarea coridorului de dobânzi din jurul ratei de politică monetară. Întărirea a fost impusă de altfel și de condițiile pieței. În final, majorarea ratei de politică monetară a fost determinată atât de accelerarea inflației, cât și de faptul că efecle politicii monetare apar cu o anumită întârziere”,  se mai arată în scrisoare.

Guvernul și BNR s-au înțeles. Mesajul lui Dragnea: Mare parte din creșterea prețurilor a fost cauzată de factori externi, fără vina Guvernului și a BNR. Va fi colaborare și un dialog permanent CITEȘTE ȘI Guvernul și BNR s-au înțeles. Mesajul lui Dragnea: Mare parte din creșterea prețurilor a fost cauzată de factori externi, fără vina Guvernului și a BNR. Va fi colaborare și un dialog permanent

Tot BNR spune că, dacă nu ar fi reacționat în primele două luni ale anului, riscul de inflație ar fi crescut, iar leul s-ar fi depreciat suplimentar.

“O eventuală lipsă de reacție din partea BNR, atât în primele două luni ale anului, cât și în perspectivă, ar amplifica riscul ancorării aștepătrilor inflaționiste la un nivel crescut, deoarece agenții economici, inclusiv instituțiile internaționale, ar fi interpretat lipsa de reacția a BNR ca pe o acceptare tacită, pe termen mediu și lung, a respecivului nivel de inflație. De asemenea, s-ar fi mărit riscul deprecierii suplimentare a leului”, a mai transmis BNR.

Joi, conducerea BNR s-a întâlnit cu și premierul Viorica Dăncilă, cu președintele Camerei Deputa'ilor, Liviu Dragnea, cu ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici și cu consilierul premierului, Darius Vâlcov, discuțiile, care au durat aproximativ trei ore, având loc în biroul lui Dragnea din Parlament.

La finalul întâlnirii, Liviu Dragnea a spus că a transmis conducerii BNR că PSD nu vrea să preia controlul asupra BNR, contrar celor spuse în spațiul public de "unii cu funcții foarte înalte", referindu-se la președintele Klaus Iohannis, care a afirmat că "BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD și că trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României". De asemenea, referindu-se și la intenția de mediere anunțată de președitele Iohannis, Dragnea a spus că nu este necesară o mediere.

Dragnea mai precizat că își menține declarațiile conform cărora funcționari din BNR își coordonează declarațiile cu cele ale opoziției, menționând că niciodată nu a spus că ar fi vorba despre guvernatorul Mugur Isărescu.

El a afirmat că a avut loc o întâlnire foarte bună și că va fi făcută publică corespondența cu BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu dragnea
bnr
mugur isarescu