Liviu Voinea, BNR: Principalele riscuri la adresa stabilității financiare s-au diminuat

Liviu Voinea, BNR: Principalele riscuri la adresa stabilității financiare s-au diminuat
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 dec 2016

Cadrul extern, legislația bancară și construcția bugetului pe anul viitor sunt principalele riscuri la adresa stabilității financiare, spune viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, care remarcă o diminuare a riscurilor față de ediția de primăvară a raportului de specialitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Banca Națională a României vedea, în Raportul de stabilitate din aprilie, pentru prima oară, un risc sistemic sever la adresa stabilității financiare, cel venit din legislația care viza sistemul bancar.

“Principalele riscuri s-au diminuat”, a declarat Voinea, explicând că la bază stă decizia Curții Constituționale pe Legea privind darea în plată.

Curtea a stabilit că judecătorii vor decide dacă debitorii pot da casa băncii pentru a închide creditele, în condițiile existenței impreviziunii.

“Pentru bănci pierderile vor fi eșalonate pentru mai mulți ani”, spune Voinea. Băncile nu vor mai fi nevoite să constituie provizioane doar prin simpla apariție a legii, ci doar în cazurile în care debitorii obțin în instanță darea în plată, explică viceguvernatorul.

Și în cazul legii privind conversia creditelor în franci elvețieni BNR vede riscuri diminuate după ce Guvernul Cioloș a atacat legea la Curtea Constituțională.

“Stabilitatea financiară s-a menținut robustă. Deși riscurile s-au diminuat, ele se mențin semnificative”, adaugă Voinea.

Cel mai ridicat risc vine acum din mediul extern, acela ca încrederea în economiile emergente să se deterioreze rapid din cauza incertitudinilor privind creșterea economică la nivel global, spune Voinea.

Riscul privind construcția bugetară este prezentat ca moderat. Voinea a refuzat să comenteze programul de guvernare al PSD, câștigătorul alegerilor și partidul care va forma cel mai probabil noul guvern.

PSD a propus un buget bazat pe o creștere economică de 5,5% și un deficit la limită pentru 2017, numeroase reduceri de biruri și creșteri de salarii și pensii.

Voinea spune că spațiul fiscal poate fi obținut prin absorbția fondurilor europene și prin achiziționarea centralizată în sistemul public, în special în sistemul de sănătate.

Un alt risc moderat este cel provenit din Brexit, unde efectele mai virulente au fost imediat după votul britancilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Voinea spune că e posibil ca implicațiile Brexit să nu se manifeste pe termen scurt.

Riscul din stocul de credite în valută, expus la fluctuațiile valutare, s-a redus ca urmare a creșterii soldului împrumuturilor în lei și a scăderii celui în valută.

viewscnt
Afla mai multe despre
raport stabilitate financiara
liviu voinea
darea in plata
conversie credite valuta