Oficial BCE: Bancherii centrali să se uite mai mult la realitatea economică decât la modelele matematice

Oficial BCE: Bancherii centrali să se uite mai mult la realitatea economică decât la modelele matematice
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 sep 2016

Fostul guvernator al băncii centrale din Luxemburg Yves Mersch, actualmente membru în boardul BCE, spune că instituția pe care o reprezintă ar trebui să lucreze numai cu instrumente care să confere încredere în monedă. „Nu putem să ne îndeplinim mandatul cu ecuații matematice”, avertizează el.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Politicile neconvenționale ultrarelaxate adoptate de Banca Centrală Europeană sunt tot mai contestate, acum și din interiorul instituției. După criticile din ultimii ani ale actualului șef al Bundesbank, banca centrală a Germaniei, Jens Weidmann, acum un alt bancher central se alătură celor care se îndoiesc că măsurile de politică monetară pot fi împinse foarte departe.

Yves Mersch, membru al boardului BCE, a declarat că este împotriva propunerilor de natură academică ce se bazează mai degrabă pe modele matematice sofisticate decât pe psihologia socială. „Nu ne putem îndeplini mandatul cu ecuații matematice, ci numai cu instrumente care să mențină încrederea în monedă”, a afirmat sâmbătă acesta, potrivit Wall Street Journal, în cadrul unui forum economic organizat anual în Italia, pe malurile lacului Como.

Pagina de Facebook a băncii centrale a SUA, asaltată de troli: \ CITEȘTE ȘI Pagina de Facebook a băncii centrale a SUA, asaltată de troli: "Hoți”, "gangsteri”, "falsificatori de bani”

Este o critică față de orice pași mai curajoși în politica monetară care survine la numai câteva ore după ce o serie de analiști din piețele europene, chestionați de Reuters, sugerau că BCE ar putea să-și extindă achizițiile de active financiare de la piața bondurilor – unde au un program de cumpărări de 1,7 trilioane euro – și la segmentul de equities, cumpărând acțiuni și unități ale fondurilor închise ETF, după modelul Băncii Japoniei.

Intervenția lui Mersch - fost guvernator al băncii centrale din Luxemburg, dar și asistent al directorului FMI în anii 1976-1978 – vine ca o critică la adresa relaxării politicii monetare marcate de venirea actualului președinte al BCE, Mario Draghi. El vorbește direct despre instrumente care să mențină încrederea investitorilor și a participanților la activitatea economică în stabilitatea monedei euro.

„Măsurile extreme și violările legale ale mandatului nostru nu sunt printre acele instrumente”, a afirmat Mersch, cel care a negociat conținutul Tratatului de la Maastricht – în limitele căruia își desfășoară activitatea Banca Centrală Europeană – atunci când a fost ministru de finanțe al Luxemburgului, funcție pe care a deținut-o în perioada 1989-1998. Din 2012, Mersch, de formație avocat, este membru al boardului executiv al BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
yves mersch
dobanzi
banci
bce
mario draghi
bonduri
euro