Președintele Erdogan spune că inflația va scădea sub 10% la finele anului, după decizii pe dobândă, de la peste 75% acum

Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2024

Programul economic al Turciei aduce roade în sectoarele producției, ocupării forței de muncă și exporturilor, iar rata inflației va scădea sub 10%, a declarat președintele Tayyip Erdogan, transmit Reuters și Bloomberg. În prezent, inflația depășește 75%.

"Turcia va obține rezultate bune în privința inflației începând din semestrul doi din 2024. Cu siguranță rata inflației va scădea sub 10%", a declarat Erdogan, relatează Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform datelor publicate de Institutul de Statistică (TurkStat), inflația a accelerat la 75,45% în mai, după ce în aprilie se înregistrase un nivel de 69,80%. În ritm lunar, rata inflației a fost de 3,37% luna trecută, de la 3,18% în aprilie. Ambele date depășesc estimările analiștilor.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Autoritățile se așteaptă ca la finalul anului rata anuală a inflației în Turcia să se situeze la 38%, ceea ce ar reprezenta al șaselea cel mai rapid ritm de creștere din lume, conform FMI.

Cât crede OMV că va câștiga din Neptun Deep, la ce cost de producție și la ce cheltuieli de capital se așteaptă? CITEȘTE ȘI Cât crede OMV că va câștiga din Neptun Deep, la ce cost de producție și la ce cheltuieli de capital se așteaptă?

Totuși, președintele turc a dat asigurări că perspectivele privind inflația se vor îmbunătăți și mai mult în ultimul trimestru din 2024, după ce autoritățile "au luat măsuri" în privința dobânzilor.

"Va trebui să așteptăm trimestrul patru din 2024 ", pentru a vedea reducerea inflației. "Menținem controlul dar în final rezultatele vin în urma deciziilor de politică monetară. Sperăm că vom reuși reducerea inflației la un nivel mult mai favorabil în trimestrul patru din 2024 în urma deciziilor pe care le vom lua în privința dobânzilor", a declarat Erdogan. Acesta nu a dat detalii privind "deciziilor" care vor fi adoptate.

Analiștii se așteaptă și la o încetinire a creșterii PIB-ului Turciei în următoarele luni, pe fondul înăspririi politicii monetare și al inflației ridicate, care afectează activitatea economică.

Pentru acest an, analiștii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce Guvernul se așteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie
erdogan