Un acord de 30 de miliarde de dolari între Visa și Mastercard, pentru e limita comisioanele cardurilor, în pericol în SUA. Micii comercianți acuză comisioane excesive și împiedicarea unor forme de plată mai ieftine

Un acord de 30 de miliarde de dolari între Visa și Mastercard, pentru e limita comisioanele cardurilor, în pericol în SUA. Micii comercianți acuză comisioane excesive și împiedicarea unor forme de plată mai ieftine
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2024

Acordul antitrust de 30 de miliarde de dolari propus de Visa și Mastercard pentru a limita comisioanele cardurilor de credit și de debit pentru comercianți este în pericol, după ce un judecător din New York a semnalat că se pregătește să respingă acordul, transmite Reuters.

Judecătorul de district din SUA Margo Brodie, din Brooklyn, le-a spus avocaților companiilor de carduri și celor care obiectează, în cadrul unei audieri de joi, că ”probabil că nu va aproba acordul”, potrivit înregistrărilor instanței.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea plănuiește să scrie o opinie în care să explice decizia și raționamentul ei.

Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ambele companii au spus că sunt dezamăgite. Mastercard a numit acordul ”o soluție echitabilă” care a oferit companiilor mai multă flexibilitate în gestionarea tranzacțiilor cu cardul, iar Visa a numit-o ”o soluție adecvată” pentru cazul vechi de aproape 19 ani.

Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul. Câți bani puteți „scoate” la POS în magazine CITEȘTE ȘI Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul. Câți bani puteți „scoate” la POS în magazine

Acordul anunțat pe 26 martie era menit să rezolve majoritatea cererilor din litigiul la nivel național, întreprinderile mici cuprinzând mai mult de 90% dintre comercianții care decontează.

Companiile s-au plâns de multă vreme că Visa și Mastercard percep comisioane excesive de swipe sau comisioane de interschimb pentru procesarea plăților cu cardul de credit și datorii și le interzic ilegal să orienteze clienții către forme de plată mai ieftine.

Comisioanele au totalizat 172 de miliarde de dolari în 2023 și s-au dublat în ultimul deceniu, potrivit Merchants Payments Coalition, care reprezintă comercianții cu amănuntul, băcăniile, magazinele universale și benzinăriile.

Conform acordului, comisionul mediu de 1,5% până la 3,5% ar scădea cu cel puțin 0,04 puncte procentuale timp de trei ani.

Visa și Mastercard au convenit, de asemenea, să limiteze comisioanele pentru cinci ani și să elimine prevederile anti-direcționare.

Printre părțile care obiectează se numără Federația Națională de Retail, cel mai mare grup de comerț cu amănuntul din lume. Ea a numit acordul ”vădit insuficient” și beneficiile sale ”minime și temporare”, spunând că acesta va lăsa în continuare Visa și Mastercard să dicteze comisioanele de transfer și va impune o interdicție ”practic nelimitată” asupra pretențiilor viitoare ale comercianților.

viewscnt
Afla mai multe despre
carduri
visa
mastercard
comisioane
acord antitrust