Profit Financial.forum - Florin Ilie, ING România: Economia a trecut bine până acum prin criză, am învățat mult din cele anterioare. Dobânzile au ajuns la un plafon, vedem ce se întâmplă cu inflația

Profit Financial.forum - Florin Ilie, ING România: Economia a trecut bine până acum prin criză, am învățat mult din cele anterioare. Dobânzile au ajuns la un plafon, vedem ce se întâmplă cu inflația
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 dec 2021

Economia României a trecut bine până acum prin criza generată de pandemia COVID-19, inclusiv ca urmare a unei mai bune colaborări între bănci și firme sau populație, în timp ce riscuri viitoare vin din evoluția pieței energetice la nivel mondial și din impactul asupra inflației, care ar putea aduce noi presiuni pe dobânzi, arată Florin Ilie, director general adjunct al ING Bank România, responsabil cu aria corporate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Până acum economia - populația și firmele au trecut destul de bine prin criza asta, relativ la ce s-ar fi putut întâmpla și la riscuri. E un lucru bun, arată o reziliență bună a economiei, arată că am învățat mult din crizele anterioare, arată mult mai mare colaborare între sectorul bancar și cel creditat”, spune Florin Ilie în cadrul videoconferinței Profit Financial.forum.

Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, ING Bank, Institutul de Studii Financiare, Grupul Nordis, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Ilie crede că dobânzile de pe piața interbancară au ajuns la un plafon, după creșterile accelerate din ultima lună (un salt de circa 40 de puncte de bază), în condițiile în care am avut o creștere a inflației până aproape de 8% în România, la 5% în zona euro, respectiv la peste 6% în SUA.

“Cred că va mai dura vreo 2-3 luni până când ne vom lămuri încotro merge inflația, dacă acest pariu al băncilor centrale majore din lume că este un vârf care se va potoli se va adeveri. Piața probabil crede în mare măsură această așteptare, încă nu este în preț altceva”, spune Ilie.

Principalele riscuri la adresa perspectivelor de inflație vin tot din zona de energie, subliniază directorul ING.

„Deocamdată ce putem să facem noi ca țară e să luăm cele mai echilibrate decizii în ceea ce ne privește. Nu putem influența ce se întâmplă cu lichiditatea, cu prețurile internaționale. Băncile au creditat mult anul acesta. Banii vin din PNRR. Problema e să nu lăsăm banii pe masă. Indiferent care este contextul macroeconomic, pe care nu putem să-l influențăm. Trebuie să ne adaptăm la el”, spune Ilie.

În privința creditării și adaptării la risc, Ilie vorbește despre un reglaj fin în ceea ce înseamnă avansul și dobânzile astfel încât gradul de îndatorare să nu fie prea ridicat, dar nu vede probleme în acest moment și spune că piața este susținută și subliniază din nou experiența din criza precedentă.

Profit Financial.forum - Sergiu Manea, BCR: PNRR este despre execuție, un suport extraordinar pentru o transformare fundamentală a economiei. Ar trebui să petrecem mai puțin timp discutând despre cum ar putea fi schimbat CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Sergiu Manea, BCR: PNRR este despre execuție, un suport extraordinar pentru o transformare fundamentală a economiei. Ar trebui să petrecem mai puțin timp discutând despre cum ar putea fi schimbat

“Cred că sistemul s-a maturizat mult, dacă vorbim de ce a fost în 2007. Calitatea deciziilor în rândul firmelor și populației este la alt nivel față de 2007-2008”, spune el.

Care este perspectiva pentru piața imobiliară și creditul aferent?

“Dacă ne uităm raportul credite/depozite și la ponderea creditării populației, suntem încă departe față de ce ar trebui să fie România la nivel ei de dezvoltare. Când vom ajunge la un nivel superior? Ceva mai încet decât ne imaginăm. La ora asta creditarea imobiliară pe persoane fizice a crescut susținut, e deloc surprinzător, pentru că s-a întâmplat același lucru peste tot, suntem parte a unui ciclu global”, spune Ilie.

Piața comercială cu spațiile de birouri este într-o reevaluare pentru că perspectivele sunt incerte în contextul pandemiei. „Cred că lumea continuă să investească, într-un ritm poate chiar mai susținut decât ți-ai putea imagina, având în vedere atâtea incertitudini. Pe de altă parte, incertitudinea este mare și mă aștept ca acolo să vedem schimbări în piață, dar numai timpul spune care vor fi”, adaugă el.

Perspective mai bune sunt pentru piața imobiliară industrială, capacitățile logistice, mai ales în contextul PNRR. De altfel aici se și observă o dezvoltare în majoritatea zonelor țării, mai echilibrată decât cea pe poli de creștere din alte sectoare, arată Ilie.

“Principala preocupare aș avea-o la deciziile de politică publică, de alocare a resurselor, de neafectare a locurilor de muncă. Suntem într-o concurență cu alte țări, fiscal, bugetar, economic”, spune directorul adjunct al ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing bank romania
florin ilie
crestere creditare
crestere dobanzi