Profitul Băncii Transilvania a crescut exclusiv din vânzarea unor titluri de stat în valoare de un miliard de lei

Profitul Băncii Transilvania a crescut exclusiv din vânzarea unor titluri de stat în valoare de un miliard de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2015

Banca Transilvania a făcut un profit net de 190 de milioane lei în primul semestru, în creștere cu 5,1% față de aceeași perioadă din 2014, pe fondul creșterii veniturilor din vânzarea titlurilor de stat. La nivel de grup, BT a făcut un profit de 2,27 de miliarde de lei, ca urmare a achiziției Volksbank România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Activele băncii au urcat cu 8,4% de la finele anului trecut, la 38,6 miliarde lei, în condițiile creșterii soldului de credite nete cu 13,4%, la 19,8 miliarde de lei. Banca precizează că a acordat credite 67.000 de credite noi în valoare de 3,5 miliarde de lei în prima jumătate a anului, potrivit unui comunicat de presă/

Banca a realizat un profit brut în creștere cu 8% față de primul semestru din 2014, iar veniturile operaționale au ajuns la 965,5 milioane lei, în creștere cu 11% față de perioada similară din 2014.

Creșterea profitului a fost susținută de vânzarea unor titluri de stat în valoare de un miliard de lei (aproape 10% din deținerile de la finele anului trecut), ceea ce a adus băncii un venit de 200 de milioane de lei, aproape dublu față de anul trecut. În contul băncii erau înregistrate titluri de stat de 9,8 miliarde de lei la 30 iunie.

Performanța băncii pe veniturile din dobânzi este în scădere, în ciuda creșterii portofoliului de credite. Acestea s-au redus cu 8,2% față de anul trecut, la 522 de milioane de lei. Pe de altă parte, veniturile din comisioane au crescut cu 9,1%, la 211 milioane de lei. Cheltuielile operaționale au avansat cu aproape o cincime, mai ales din pricina costurilor cu integrarea Volksbank România.

Rata creditelor neperformante a scăzut sub 10%.Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente și garanții ipotecare s-a menținut la 119%. Soldul total al provizioanelor este de circa 2,39 miliarde de lei, la 30 iunie 2015, reprezentând 10,75% din totalul creditelor. Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul anului 2014 și al semestrului I 2015, este de 16,4%, se arată în comunicat.

Profit de 2,27 miliarde de lei din preluarea Volksbank

Banca a prezentat și rezultatele la nivel de grup, unde este înregistrată și preluarea Volksbank România de la foștii acționari austrieci.

BT a plătit pe Volksbank 358 de milioane de lei și a rambursat către foștii acționari finanțări de 451 de milioane de euro și 206 milioane de franci elvețieni. A preluat credite de 8,8 miliarde de lei, dintre care 3,5 miliarde de lei sunt sume considerate irecuperabile, astfel că rezultă o valoare netă de 5,3 miliarde de lei. La BT a mai ajuns și numerar de 2,5 miliarde de lei și titluri de 1,6 miliarde de lei. Pe partea de pasive, împrumuturile de la clienți reprezintă 4,3 miliarde de lei. Activele nete de datorii reprezintă 1,9 miliarde de lei. Prin scăderea prețului de achiziție din această sumă reiese un câștig de 1,56 de miliarde de lei. BT a mai făcut bani și din reversarea unor provizioane de 237 de milioane de lei. La nivel de grup, Volksbank contribuit cu 509 milioane de lei la profit, în trei luni până la 30 iunie.

Profitul după plata impozitelor este de 2,27 de miliarde de lei.

Banca Transilvania a început să preia în contul băncii clienții Volksbank care au semnat contractele de conversie a creditelor în franci elvețieni. Tot la inițiativa BT, Volksbank va diminua datoria clienților care au plătit comisioane de risc/administrare în ultimii 8-9 ani, ceea ce este de așteptat să influențeze rezultatele viitoare ale grupului.

Comisionul de risc, rebotezat în comision de administrare în 2010, a fost declarat ilegal de mai multe instanțe din România în procese individuale sau de grup. La începutul acestui an, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat pe tema acestui comision într-un litigiu trimis de o instanță din România. Decizia CJUE a crescut șansele ca Volksbank sau urmașul legal al Volksbank să piardă procesul cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pe tema comisionului de risc, care ar putea duce la modificarea tuturor contractelor în executare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bt
rezultate financiare bt 2015