Profitul Raiffeisen Bank a scăzut anul trecut cu 13%, la 98 milioane euro

Profitul Raiffeisen Bank a scăzut anul trecut cu 13%, la 98 milioane euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 mar 2016

Raiffeisen Bank a raportat un profit net de 98 milioane anul trecut, în coborâre cu 13% de la 113 milioane euro în 2014, pe fondul scăderii veniturilor, care au fost afectate de dobânzile mici, și al cheltuielilor în urcare. Creditele nete s-au majorat cu 5%, la peste 2 miliarde de euro, în timp ce activele băncii au crescut cu 8%, până la 6,5 miliarde euro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile băncii au scăzut anul trecut cu 1%, la 449 milioane euro. Impactul dobânzilor scăzute din piață a fost compesat parțial de creșterea activității de creditare și a altor operațiuni bancare, se arată într-un comunicat al Raiffeisen Bank.

Valoarea împrumuturilor totale acordate de Raiffeisen Bank pe piața românească a crescut cu 12% raportat la anul 2014, urmare a preluării unui portofoliu de credite în valoare de aproximativ 240 milioane euro de la o companie din grupul-mamă, Raiffeisen Bank International. Soldul depozitelor atrase de la clienți a crescut cu 12% fata de anul precedent, potrivit comunicatului.

Cheltuielile cu provizioanele au scăzut de la 71 milioane euro la 65 milioane euro, în timp ce rata creditelor neperformante a coborât la 6,7%, de la 7,5% la finalul anului 2014.

Isărescu: Legea dării în plată face pilaf legea obligațiunilor ipotecare CITEȘTE ȘI Isărescu: Legea dării în plată face pilaf legea obligațiunilor ipotecare

"Suntem mulțumiți de rezultatele obținute în 2015 și rămânem preocupați de construirea unor relații pe termen lung cu clienții nostri. Ramân o problemă schimbările legislative cu care ne confruntăm în prezent și care pot avea un impact semnificativ asupra activității și a rezultatelor noastre în 2016”, a spus Steven van Groningen, președintele și directorul general al Raiffeisen Bank.

La începutul lunii, van Groningen a declarat într-o conferință cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB) și ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) că băncile vor contesta în instanță cererile debitorilor care vor să scape de credite cu ajutorul legii dării în plată și vor ridica excepția de neconstituționalitate pe principiul neretroactivității legii. Potrivit șefului Raiffeisen Bank, aplicarea legii la stocul de credite afectează drepturile de proprietate ale băncilor, iar aplicarea retroactivă e contrară principiului statului de drept.

La finele anului 2015, divizia locală a grupului austriac Raiffeisen Bank International avea 5.349 angajați , față de 5.409 în decembrie 2014. Rețeaua băncii include peste 500 de unitati și mai mult de 1.100 de ATM-uri.

Pe lângă Raiffeisen Bank, grupul austriac deține în România Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Insurance Broker și Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

Potrivit raportului anual al Raiffeisen Bank International, activele grupului pe piața românească se situau la 7,23 miliarde euro la finalul anului trecut, în urcare cu 4,5% raportat la anul 2014. Rețeaua din România a grupului număra 512 unități și 5.437 angajați.

Grupul austriac a trecut pe profit anul trecut, cu un rezultat net de 379 milioane euro, față de o pierdere de 617 milioane euro în 2014, în contextul reducerii provizionelor pentru credite neperformante cu aproape 28%, la 1,26 miliarde euro. Împrumuturile neperformante au scăzut anul trecut cu 182 milioane euro, la 1,58 miliarde euro, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Bulgaria (90 milioane euro) și România (71 milioane euro).

În România, grupul a raportat un profit operațional de 189 milioane euro, în scădere de la 191 milioane euro în 2014. Veniturile din dobânzi s-au redus cu 10 milioane euro, la 264 milioane euro, însă veniturile din comisioane au crescut cu 14 milioane euro, la 179 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
rezultate
profit