Programul IMM Factor a fost aprobat. Guvernul va garanta facturile decontate de firme la bănci

Programul IMM Factor a fost aprobat. Guvernul va garanta facturile decontate de firme la bănci
scris 24 aug 2020

Guvernul va garanta 50% din facturile pentru bunuri și servicii, pe care agenții economici le vor putea deconta spre plată băncilor sau finanțatorilor care se vor înscrie în programul IMM Factor. De asemenea, dobânda în acest caz va fi subvenționată de stat, care va suporta și comisioanele de administrare.

Executivul a aprobat, luni, prin ordonanță de urgență, programul, care va garanta facilității de finanțare de 5 milioane lei pentru un beneficiar. 

Valoarea plafonului de garanții în cadrul acestei scheme este de 1 miliard de lei pentru o perioadă de 12 luni.

Majoritatea PSD respinge în Parlament programul Guvernului de garantare a leasing-ului pentru IMM CITEȘTE ȘI Majoritatea PSD respinge în Parlament programul Guvernului de garantare a leasing-ului pentru IMM

”O companie care dorește să primească mai repede banii pentru serviciile sau bunurile furnizate în baza facturii cere unei finanțator bancar plata acestei facturi, are acces imediat la lichidități, urmând ca banca să primească valoarea respectivei facturi de la client la momentul scadenței acelei facturi”, scrie în document.

Conform programului, un beneficiar va putea solicita plata imediată a acelei facturi în proporție de până la 80%.

Firmele care iau bani prin IMM Invest vor avea liber la concedieri. Guvernul a majorat plafonul de garanții, dar a eliminat obligația firmelor beneficiare de a nu disponibiliza personalul până la 31 decembrie 2020 CITEȘTE ȘI Firmele care iau bani prin IMM Invest vor avea liber la concedieri. Guvernul a majorat plafonul de garanții, dar a eliminat obligația firmelor beneficiare de a nu disponibiliza personalul până la 31 decembrie 2020

În mod similar, programul prevede scontarea la valoarea lor nominală pentru astfel de creanțe. Astfel, atunci când un comerciant are de încasat de la un client o anumită sumă, aceasta poate fi cumpărată ca un credit de către finanțator, banca comercială, la valoarea nominală în întregime sau parțial. Statul garantează și în acest caz în proporție de 50% recuperarea acestor creanțe de către finanțator.

Dobânda va fi subvenționată de Guvern în proporție de 50%, iar costurile de administrare vor fi suportate integral de stat.  

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
factoring
decontare
factura
plata
firma
guvern