Lege pentru ca restaurantele, barurile, cafenelele să aibă clienți în interior pe durata stării de alertă

Lege pentru ca restaurantele, barurile, cafenelele să aibă clienți în interior pe durata stării de alertă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 aug 2020

Restaurantele, hotelurile, motelurile, pensiunile, cafenelele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, vor putea funcționa și în stare de alertă dacă asigură panouri separatoare între mese, pe lângă distanța de 2 metri între mese și un număr maxim de 4 persoane la o masă,. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ inițiat în Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede că, pe durata stării de alertă, poate fi suspendat consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora. 

Mai este important: Prin hotărâre, Guvernul a suspendat consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor. În aceste spații sunt permise prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Proprietarii de restaurante cer insistent acordul pentru a redeschide și spațiile interioare, declanșând și un protest pe stradă.

FOTO Muzeul Național de Istorie a scos la vânzare măști care reproduc exponate de colecție CITEȘTE ȘI FOTO Muzeul Național de Istorie a scos la vânzare măști care reproduc exponate de colecție

În schimb, prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise, între orele 6 și 24, la terasale din exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Acum, un proiect de lege inițiat de PMP prevede exceptarea de la interdicția consumului alimentelor în interiorul restaurantelor și celorlalte localuri publice în anumite condiții.

GALERIE FOTO Premieră - Angajații barurilor și restaurantelor au ieșit pe stradă CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Premieră - Angajații barurilor și restaurantelor au ieșit pe stradă

Astfel, potrivit proiectului, interdicția ”nu se aplică în cazul operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea maximum patru persoane la o masă, precum și departajarea spațiului comun prin panouri separatoare între mese”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

Airbnb impune proprietarilor de locuințe să interzică petrecerile și să limiteze numărul de persoane acceptate în găzduire CITEȘTE ȘI Airbnb impune proprietarilor de locuințe să interzică petrecerile și să limiteze numărul de persoane acceptate în găzduire

Recent, un alt proiect inițiat în Parlament prevede ca firmele și angajații din industria HoReCa să fie scutite de impozite pentru anii fiscali 2020, 2021 și 2022, având în vedere că restricțiile impuse în pandemie au dus la scăderea cifrei de afaceri în domeniu cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
rstaurant
hotel
bar
cafenea
panouri
deschis
interior
clienti
proiect
lege
parlament