Raiffeisen Bank: Decizia recentă a instanței din procesul cu ANPC nu produce niciun efect!

Raiffeisen Bank: Decizia recentă a instanței din procesul cu ANPC nu produce niciun efect!
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 iun 2020

Raiffeisen Bank spune că procesul pierdut cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în care contesta o amendă din 2017 nu produce niciun efect. Banca mai are pe rol un proces în care contestă un ordin suspendat prin care ar trebui să modifice dobânzile clienților persoane fizice care au luat credite în perioada 2006-2009.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Banca cu capital austriac a pierdut definitiv la Tribunalul București o contestație împotriva unui proces verbal de sancțiune emis de ANPC în 2017. Autoritatea amendase banca pentru că aceasta ar fi majorat premeditat și discreționar dobânzile la creditele acordate consumatorilor, fără ca debitorii să fie informați în prealabil, în cazul creditelor acordate înainte de precedenta criză economică.

"ANPC a sancționat banca pentru o presupusă lipsa de informare a clienților cu privire la costurile viitoare. Astfel, ANPC a emis un proces verbal și un ordin de încetare a practicii. Banca a contestat în instanța atât procesul verbal, cât și ordinul și de asemenea, a obținut suspendarea aplicării ordinului până la soluționarea contestației depuse împotriva respectivului ordin. Prin urmare, decizia recentă a instanței, care soluționează contestația împotriva procesului verbal, nu produce niciun efect", au transmis reprezentanții băncii, la solicitarea Profit.ro.

Ordinul emis de președintele ANPC la scurt timp după aplicarea amenzii de 50.000 de lei pentru încălcarea Legii 363/2007 presupune recalcularea dobânzilor pentru creditele acordate înainte de 2009. Curtea de Apel a respins, în faza de fond, contestația băncii împotriva măsurii, însă recursul declarat de Raiffeisen se va judeca la Înalta Curtea de Casație și Justiție abia în decembrie 2021.

INFOGRAFICE Creditele pentru firme și consum au continuat să scadă pentru a doua lună consecutiv, în mai, prima oară în ultimii 4 ani. Și creditarea ipotecară a încetinit CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditele pentru firme și consum au continuat să scadă pentru a doua lună consecutiv, în mai, prima oară în ultimii 4 ani. Și creditarea ipotecară a încetinit

Sancțiunea ANPC a pornit de la mai multe documente interne ale băncii publicate de în spațiul public fără acordul Raiffeisen în care se arată cum conducerea băncii avea programată creșterea dobânzilor pe tranșe de credit pentru clienți la scurt timp de la acordarea împrumuturilor.

Documentele mai arată și strategia băncii privind creditele în franci elvețieni acordate începând cu 2006 și modul în care banca avea să acopere riscul valutar prin creșterea dobânzilor clienților, deși enunța și un plan de conversie a acestor împrumuturi în cazul deprecierii leului. Raiffeisen mai are 3.800 de credite în franci elvețieni în valoare de 140 de milioane de franci în bilanțuri, după ce a o parte din împrumuturi au fost convertite în lei, dar doar după 2015.

Raiffeisen avea anul trecut constituit un provizion de 9 milioane de euro pentru un litigiu cu protecția consumatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
raiffeisen leaks
anpc
protectia consumatorilor
credite franci elvetieni