Băncile s-au îngrămădit din nou la licitația de titluri de stat. Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni de 940 de milioane de lei

Băncile s-au îngrămădit din nou la licitația de titluri de stat. Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni de 940 de milioane de lei
scris 25 iun 2020

Băncile s-au îngrămădit din nou la licitația de titluri de stat. Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni de 940 de milioane de lei cu scadența în aprilie 2024.

Prospectul de 500 de milioane de lei a fost depășit de trei ori și jumătate de oferta de 1,76 de miliarde de lei venită de la bănci. Randamentul mediu de 3,51% este în scădere de la nivelul de 3,74% înregistrat la o licitație la aceeași scadență ținută luna trecută.

Banca centrală a scăzut, la finele lunii mai, dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale la 1,75%, în condițiile în care se așteaptă la o scădere a inflație și la o evoluție sub potențial a economiei.

INFOGRAFICE Creditele pentru firme și consum au continuat să scadă pentru a doua lună consecutiv, în mai, prima oară în ultimii 4 ani. Și creditarea ipotecară a încetinit CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditele pentru firme și consum au continuat să scadă pentru a doua lună consecutiv, în mai, prima oară în ultimii 4 ani. Și creditarea ipotecară a încetinit

Guvernul a mai împrumutat în această săptămână încă 1,1 miliarde de lei la o licitație în care a depășit din nou prospectul. Executivul a împrumutat peste prospect, de altfel, la fiecare licitație din ultimele două luni, în condițiile în care are nevoie de bani pentru acoperirea deficitului bugetar în creștere de aproape două ori.

Licitațiile Finanțelor au fost ajutate indirect și de BNR, care a cumpărat de la bănci titluri de stat în piața secundară de 3,8 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica