Rezervele valutare au crescut cu 1,2 miliarde de euro în mai, după ce statul s-a împrumutat pe piețele internaționale

Rezervele valutare au crescut cu 1,2 miliarde de euro în mai, după ce statul s-a împrumutat pe piețele internaționale
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 iun 2016

Rezervele valutare la Banca Națională a României au înregistrat un salt de 1,2 miliarde de euro luna trecută, după ce Finanțele au împrumutat un miliard de euro de pe piețele externe. În iunie situația se va schimba, pentru că statul trebuie să ramburseze către creditorii externi cea mai mare sumă lunară din acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La 32,67 miliarde de euro, rezerva valutară a BNR a ajuns în mai la cel mai ridicat nivel după ianuarie 2014. În conturile BNR au intrat 1,45 miliarde de euro și au ieșit 250 de milioane de euro.

Evoluția se datorează în special emisiunii de euroobligațiuni a Ministerului de Finanțe, care a anticipat o plată majoră aferentă lunii iunie pentru datoria contractată în anii trecuți. Astfel, dacă în mai Finanțele au împrumutat un miliarde de euro, în iunie din rezervă vor ieși 1,8 miliarde de euro pentru plata datoriei externe.

EXCLUSIV DOCUMENT Banca Transilvania contestă darea în plată și susține că Legea este neconstituțională. Care sunt argumentele băncii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Banca Transilvania contestă darea în plată și susține că Legea este neconstituțională. Care sunt argumentele băncii

În primele cinci luni din 2015, Finanțele au rambursat datorie în valută de 2,47 miliarde de euro, și mai au de plată 2,92 miliarde d euro până la finele anului.

Nivelul cel mai ridicat al rezervei valutare a fost cel înregistrat în martie 2012, la 34,2 miliarde de euro.

BNR nu a făcut încă publice datele pentru luna mai în ceea ce privește distribuția rezervelor. De regulă, cei mai mulți bani sunt plasați în titluri de valoare – adică obligațiuni în principal, iar sub o zecimeunt ținuți în conturi la vedere la alte bănci centrale sau la Banca Reglementelor Internaționale.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, cu o valoare de piață de 3,6 miliarde de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rezervele valutare
rezervele bnr
bnr