S&P vede deficitul bugetar la 7,3% anul acesta și incertitudine fiscală după alegeri. Creșterea puternică a salariilor și pensiilor a alimentat importurile, iar avansul accelerat al salariilor pune și probleme de competitivitate economiei

S&P vede deficitul bugetar la 7,3% anul acesta și incertitudine fiscală după alegeri. Creșterea puternică a salariilor și pensiilor a alimentat importurile, iar avansul accelerat al salariilor pune și probleme de competitivitate economiei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 oct 2024

Deficitul bugetar pentru acest an va trece de 7% din PIB, iar perspectivele privind politica fiscală după alegeri, rămâne incertă, atrage atenția agenția de evaluare financiară S&P. Agenția consideră cã economia României va înregistra o creștere de numai 1,6% în anul 2024, sub așteptări, în contextul în care cererea internă, generată de creșteri ample de salarii și pensii, a stimulat creșterea importurilor. Totodată, S&P a confirmat ratingurile României, cu perspectivă stabilă.

S&P vede deficitul bugetar al României la 7,3% pentru acest an, peste nivelul de 6,9% anunțat de către Guvern ca țintă în rectificarea bugetară din această toamnă, dar sub nivelul de 7,9% la care este anticipat că va fi revizuită prognoza Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
De ce stă BNR cu dobânzile? Creșterea salariilor pune presiune pe inflație, situația fiscală generează „riscuri mari”, deficitele amenință cursul CITEȘTE ȘI De ce stă BNR cu dobânzile? Creșterea salariilor pune presiune pe inflație, situația fiscală generează „riscuri mari”, deficitele amenință cursul

 "Creșterea economică din prima parte a anului a fost mai lentă decât anticipam, astfel că am redus estimarea de creștere economică la 1,6% pentru acest an, de la 3% anterior. Consumul continuă să crească puternic, deoarece România a înregistrat una dintre cele mai ample creșteri ale venitului cheltuibil în ultimele 12 luni - inclusiv un avans de 20% al salariilor din sectorul public, câteva majorări ale salariului minim și o creștere substanțială a pensiilor. În pofida acestora, piața muncii a fost robustă, cu niveluri stabile ale angajării și șomaj aproape de minime. Proiectele cofinanțate de UE continuă să stimuleze investiții în sectorul public, inclusiv în cel al transporturilor. Totuși, evoluția exporturilor rămâne slabă, mai ales din cauza situației economice a Germaniei, principalul partener comercial al României. Încetinirea economică a Germaniei a afectat industria prelucrătoare din România și a alimentat o scădere a productivității în prima marte a anului. În plus, România înregistrează cea mai rapidă creștere a salariilor din Europa de ceva vreme, iar asta profilează posibile probleme de competitivitate", potrivit agenției de rating.

Pentru perioada 2025-2027, creșterea economică a României este anticipatpă ușor sub 3%, susținută de consum și investiții cofinanțate cu fonduri UE.

De asemenea, deficitele bugetare mari vor contribui la dezechilibrele externe, astfel că deficitul de cont curent va trece de 8% în acest an și se va situa la o medie de 7,6% în 2025-2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p
rating
agentie de rating
romania