Scandal în Grecia: Autoritățile anchetează presupuse tranzacții imobiliare ilegale derulate de un fost executiv al retailerului de jucării Jumbo

Scandal în Grecia: Autoritățile anchetează presupuse tranzacții imobiliare ilegale derulate de un fost executiv al retailerului de jucării Jumbo
scris 2 nov 2018

Autoritățile elene și chineze investighează presupuse tranzacții imobiliare ilegale derulate de un fost executiv al retailerului de jucării Jumbo, după ce presa a relatat că acesta ar fi vândut proprietăți cetățenilor chinezi cu încălcarea limitelor privind investițiile în străinătate impuse de Beijing.

Evangelos Papaevangelou și-a prezentat, miercuri, demisia din postul de vicepreședinte al Jumbo, la cererea retailerului. Potrivit presei elene, Papaevangelou ar fi vândut, prin intermediul unei firme imobiliare înființate în Grecia, proprietăți în valoare de cel puțin 250.000 euro fiecare mai multor cetățeni chinezi, care s-ar fi calificat astfel pentru programul Golden Visa.

Tranzacțiile ar fi fost derulate utilizând terminale POS conectate la rețeaua National Bank of Greece (NBG), cu încălcarea atât a regulilor privind programul Golden Visa cât și a celor referitoare la controlul capitalului din China. Terminalele POS ar fi fost exportate în China de compania lui Papaevangelou.

BNR va putea impune amenzi de până la 1 milion de lei și suspendarea activității pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare CITEȘTE ȘI BNR va putea impune amenzi de până la 1 milion de lei și suspendarea activității pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare

Potrivit legislației elene privind programul Golden Visa, prin care cetățenii străini obțin viză de reședință pe o perioadă inițială de 5 ani dacă investesc cel puțin 250.000 în proprietăți locale, sunt acceptate doar plățile prin cec și transferurile bancare. 

Beijingul limitează, începând cu anul 2017, investițiile cetățenilor în active străine la 50.000 de dolari pe an. 

Papaevangelou ar fi cumpărat proprietățile vândute chinezilor, majoritatea apartamente și case în Atena, la prețuri sub cele din piață, obținând un profit de 50 milioane de euro, scrie Kathimerini.

Jumbo și NBG au negat orice implicare în presupusele tranzacții ilegale derulate de firma lui Papaevangelou.

Într-un răspuns transmis Comisiei grecești de Valori Imobiliare, Jumbo a precizat că neagă “categoric relatările presei privind o potențială implicare a companiei, directă sau indirectă, în legătură cu presupusele tranzacții ilegale ale companiei private deținute de acționarul minoritar demisionar Evangelos Papaevangelou, vicepreședinte și membru executiv în Consiliul Director, ca fiind eronate și nefondate”.

La rândul ei, NBG, a doua cea mai mare bancă elenă și proprietarul Băncii Românești, a arătat că a informat autoritățile competente, în urma identificării unor “tranzacții neobișnuite” prin intermediul cardurilor de credit.

Conform mai multor publicații locale, trei angajați ai NBG care ar fi furnizat POS-urile achiziționate de firma lui Papaevangelou sunt de asemenea investigați în legătură cu acest caz.

Scandalul a ajuns și în atenția Băncii Greciei și a Băncii Centrale Europene (BCE).

Jumbo este cel mai mare retailer de jucării din Grecia și una dintre principalele companii pe piața de profil din Europa Centrală și de Est, având o prezență importantă și în România, unde deține 11 hipermarketuri.

În anul fiscal încheiat la 30 iunie, Jumbo a obținut vânzări de 100,6 milioane de euro în România, în urcare cu 53%, piața românească contribuind cu peste 13% la vânzările grupului.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare ilegale
ancheta
jumbo
vicepresedinte
nbg
terminale pos
china
grecia
scandal