UBS cere guvernului elvețian garanții de 6 miliarde de dolari pentru preluarea Credit Suisse

UBS cere guvernului elvețian garanții de 6 miliarde de dolari pentru preluarea Credit Suisse
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2023

Discuțiile privind salvarea Credit Suisse continuă duminică, în timp ce UBS a cerut 6 miliarde de dolari de la guvernul elvețian pentru a acoperi costurile, în eventualitatea că ar cumpăra instituția financiară aflat în dificultate, a declarat o persoană care cunoaște discuțiile. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Autoritățile se străduiesc să rezolve o criză de încredere la Credit Suisse, care are o istorie de 167 de ani, cea mai importantă bancă la nivel global care a fost atrasă în turbulențele provocate de prăbușirea băncilor americane Silicon Valley Bank și Signature Bank în ultima săptămână, arată News.ro.

Mesaj din partea lui Putin: Președintele rus a vizitat orașul ucrainean Mariupol, ocupat de armata rusă CITEȘTE ȘI Mesaj din partea lui Putin: Președintele rus a vizitat orașul ucrainean Mariupol, ocupat de armata rusă

În timp ce autoritățile de reglementare doresc o soluție înainte ca piețele să se redeschidă luni, o sursă a avertizat că discuțiile întâmpină obstacole semnificative și că 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci se vor combina.

Garanțiile pe care le cere UBS ar acoperi costul lichidării unor părți din Credit Suisse și potențialele costuri legate de litigii, au declarat două persoane pentru Reuters.

Credit Suisse, UBS și guvernul elvețian au refuzat să comenteze.

Negocierile frenetice din acest weekend urmează unei săptămâni brutale pentru acțiunile bancare și eforturile din Europa și SUA de a susține sectorul bancar.

Administrația președintelui american Joe Biden a luat măsuri pentru a susține depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elvețiană a împrumutat circa 50 de miliarde de dolari Credit Suisse, pentru a-și stabiliza bilanțul.

UBS a fost supusă presiunii din partea autorităților elvețiene să preia Credit Suisse, pentru a ține criza sub control, au spus două persoane care cunosc problema.

CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori

Planul ar putea duce la desprinderea de grup a diviziei elvețiene a Credit Suisse.

Elveția se pregătește să utilizeze măsuri de urgență pentru a accelera acordul, a relatat Financial Times, citând două persoane familiare cu situația.

Autoritățile americane sunt implicate, lucrând cu omologii lor elvețieni pentru a ajuta la intermediarea unei înțelegeri, a scris Bloomberg News, citându-i și pe cei familiarizați cu chestiunea.

Între timp, miliardarul Warren Buffett, fondatorul și șeful grupului Berkshire Hathaway, a purtat discuții cu înalți oficiali ai administrației Biden despre criza bancară, a declarat o sursă pentru Reuters.

Casa Albă și Trezoreria SUA au refuzat să comenteze.

Ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt și guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, sunt, de asemenea, în contact regulat în acest weekend cu privire la soarta Credit Suisse, a declarat o sursă familiarizată cu chestiunea.

Purtătorii de cuvânt ai Trezoreriei Britanice și ai Autorității de Reglementare Prudențială a Băncii Angliei, care supraveghează băncile, au refuzat să comenteze.

Judecător important al UE: Val de litigii din partea giganților tehnologiei împotriva noii legi europene privind sectorul digital CITEȘTE ȘI Judecător important al UE: Val de litigii din partea giganților tehnologiei împotriva noii legi europene privind sectorul digital

RĂSPUNS PUTERNIC

 Acțiunile Credit Suisse au pierdut un sfert din valoare în ultima săptămână. Banca a fost forțată să obțină o finanțare de 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană, în timp ce încearcă să-și revină după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor și clienților.

Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume și este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanță sistemică globală.

Eșecul oricăreia dintre aceste bănci s-ar răspândi în întregul sistem financiar global.

Au existat mai multe informații legate de părți interesate de preluarea Credit Suisse.

Bloomberg a relatat că Deutsche Bank se gândește să cumpere unele dintre activele băncii elvețiene, în timp ce gigantul financiar american BlackRock a negat un articol conform căruia ar participa la o ofertă rivală pentru bancă.

Presa americană: SUA nu au pierdut numai o dronă în Marea Neagră, lipsește și altceva. Rolul României CITEȘTE ȘI Presa americană: SUA nu au pierdut numai o dronă în Marea Neagră, lipsește și altceva. Rolul României

RISCUL DOBÂNZILOR

Prăbușirea Silicon Valley Bank din California a scos în evidență modul în care o campanie necruțătoare de majorări ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală a SUA și alte bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, exercită presiuni asupra sectorului bancar.

Prăbușirile băncilor SVB și Signature sunt cele mai mari falimente bancare din istoria Statelor Unite, după dispariția Washington Mutual în timpul crizei financiare globale din 2008.

First Citizens BancShares evaluează o ofertă de preluare pentru SVB și cel puțin un alt pretendent ia în considerare serios o ofertă, a informat Bloomberg News sâmbătă.

Acțiunile bancare au fost afectate la nivel global de când s-a prăbușit SVB, indicele S&P Banks scăzând cu 22%, cea mai mare pierdere pe parcursul a două săptămâni de când pandemia a zguduit piețele în martie 2020.

Marile bănci din SUA au acordat un ajutor de 30 de miliarde de dolari băncii mai mici First Republic. Băncile americane au solicitat în ultimele zile lichidități record, de urgență, de 153 de miliarde de dolari, de la Rezerva Federală.

Mid-Size Bank Coalition of America a cerut autorităților de reglementare să extindă asigurarea federală la toate depozitele, pentru următorii doi ani, a informat Bloomberg News sâmbătă, citând o scrisoare a coaliției.

Ciolacu, despre ce înseamnă program de guvernare bazat pe ”patriotism economic” CITEȘTE ȘI Ciolacu, despre ce înseamnă program de guvernare bazat pe ”patriotism economic”

La Washington, atenția s-a îndreptat către o supraveghere mai mare a sectroului financiar, pentru a se asigura că băncile și directorii lor sunt trași la răspundere.

Biden a cerut Congresului să acorde autorităților de reglementare mai multă putere asupra sectorului bancar, inclusiv impunerea de amenzi mai mari, recuperarea fondurilor și excluderea oficialilor de la băncile falimentate.

Evenimentele rapide și dramatice pot însemna că băncile mari ar putea să devină mai mari, băncile mai mici ar putea avea probleme să țină pasul și mai mulți creditori regionali s-ar putea închide.

”Oamenii își mută de fapt banii, toate aceste bănci vor arăta fundamental diferit în trei luni, șase luni”, a spus Keith Noreika, vicepreședinte al Patomak Global Partners și fost controlor republican valutar din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
credit suisse
preluare
garanție
elveția
guvern