UE a aprobat un plan de 5,4 miliarde de euro al guvernului italian pentru salvarea băncii Monte dei Paschi

UE a aprobat un plan de 5,4 miliarde de euro al guvernului italian pentru salvarea băncii Monte dei Paschi
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2017

Uniunea Europeană a aprobat planul de 5,4 miliarde de euro al guvernului italian pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, ridicând suma totală alocată de autoritățile de la Roma pentru susținerea băncilor cu probleme la peste 20 de miliarde de euro, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În afara Greciei, în Europa nu au mai fost aprobate programe atât de mari de salvare după criza financială mondială, ceea ce provoacă îngrijorări politice legate de folosirea în continuare a fondurilor publice pentru acoperirea pierderilor băncilor prost administrate, în pofida introducerii unor noi reguli europene pentru prevenirea unor astfel de situații, scrie News.ro.

Comisia Europeană a anunțat marți că Roma poate ajuta Monte dei Paschi cu 5,4 miliarde de euro, după ce banca a acceptat o reorganizare drastică care include transferul creditelor neperformante într-un vehicul special și plafonarea salariilor conducerii.

Deficitul de capital al băncii este de 8,1 miliarde de euro, a declarat un oficial al Ministerului italian de Finanțe, sub suma de 8,8 miliarde de euro calculată anterior de Banca Centrală Europeană (BCE).

Topul băncilor în 2016: BCR și-a consolidat poziția de lider, iar Banca Transilvania a depășit BRD și a urcat pe locul 2 CITEȘTE ȘI Topul băncilor în 2016: BCR și-a consolidat poziția de lider, iar Banca Transilvania a depășit BRD și a urcat pe locul 2

Monte dei Paschi a solicitat sprijinul statului după ce nu a reușit să atragă de pe piață 5 miliarde de euro pentru suplimentarea capitalului.

În urmă cu o săptămână, guvernul italian s-a angajat să ofere 17 miliarde de euro, majoritatea sub formă de garanții, pentru ca deținătorii de obligațiuni senior, deponenții și angajații băncilor regionale Popolare di Vicenza și Veneto Banca să nu suporte pierderi din cauza problemelor financiare ale acestora.

Acordul respectiv a implicat implicarea Intesa Sanpaolo, care a cumpărat cele două bănci pentru doar 1 euro.

Monte dei Paschi urmează să prezinte un plan de restructurare pe termen de cinci ani, care să îi asigure viabilitatea pe termen lung.

În cadrul planului, Monte Paschi va transfera 26,1 miliarde de euro unui vehicul finanțat privat, în condiții din piață, operațiunile urmând să fie parțial finanțate de fondul italian de salvare a băncilor Atlante II. Totodată, Monte Paschi își va schimba modelul de afaceri pentru a se concentra pe clienții persoane fizice și pe companii mici și mijlocii.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte dei paschi
italia