ULTIMA ORĂ Fitch retrogradează UniCredit Bank și înrăutățește perspectiva pentru ratingurile Băncii Transilvania și Garanti Bank, în contextul pandemiei

ULTIMA ORĂ Fitch retrogradează UniCredit Bank și înrăutățește perspectiva pentru ratingurile Băncii Transilvania și Garanti Bank, în contextul pandemiei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 mai 2020

Fitch Ratings a retrogradat, în contextul pandemiei de coronavirus, calificativul pentru datoriile pe termen lung al UniCredit Bank România și a revizuit la negativă perspectiva asociată ratingurilor acordate Băncii Transilvania și Garanti Bank. Agenția de evaluare financiară admite că implicațiile finale ale pandemiei asupra profilelor de credit sunt încă neclare, însă apreciază că riscurile sunt înclinate pe partea negativă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Calificativul UniCredit Bank a fost retrogradat cu o treaptă, de la ‘BBB-‘ la ‘BB+’, în urma slăbirii capacității băncii-mamă (UniCredit Spa) de a furniza sprijin subsidiarelor.

Totodată, agenția a revizuit în scădere perspectiva asociată calificativelor Băncii Transilvania și Garanti Bank, de la “stabilă” la “negativă”, și a confirmat ratingurile pentru Banca Transilvania, Garanti Bank, BCR și ProCredit Bank.

ULTIMA ORĂ Guvernul împrumută 3,3 miliarde de euro, un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi mari. Finanțele au mare nevoie de bani, din cauza deficitului bugetar foarte ridicat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul împrumută 3,3 miliarde de euro, un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi mari. Finanțele au mare nevoie de bani, din cauza deficitului bugetar foarte ridicat

“Acțiunile de rating reflectă evaluările agenției în ceea ce privește riscurile la adresa profilelor de credit ale băncilor rezultate din implicațiile economice ale pademiei. Implicațiile finale asupra profilelor de credit nu sunt clare, însă Fitch consideră că riscurile sunt înclinate pe partea de scădere”, își motivează Fitch deciziile.

Agenția amintește că a revizuit, recent, perspectiva asociată sectorului bancar din România de la stabilă la negativă, o mutare similară fiind întreprinsă ulterior și în ceea ce privește perspectiva ratingului suveran al României.

Autoritățile române au luat măsuri monetare și fiscale în sprijinul sectorului privat, măsuri care ar trebui să se reflecte pozitiv asupra băncilor, notează Fitch.

Cu toate acestea, agenția estimează deteriorarea calității activelor bancare în raport cu așteptările anterioare, scăderea veniturilor în contextul volumelor reduse de activitate, precum și creșterea provizioanelor pentru împrumuturi neperformante și a presiunilor la nivelul marjelor nete ale dobânzilor, în urma reducerii dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch ratings
unicredit bank romania
banca transilvania
garanti bank
rating
calificative
coronavirus