ULTIMA ORĂ Miliardarul indian Sanjeev Gupta, noul proprietar al fostului Sidex Galați, a cumpărat în nume propriu Banca Română de Credite și Investiții de la Dorinel Umbrărescu și majorează capitalul

ULTIMA ORĂ Miliardarul indian Sanjeev Gupta, noul proprietar al fostului Sidex Galați, a cumpărat în nume propriu Banca Română de Credite și Investiții de la Dorinel Umbrărescu și majorează capitalul
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 apr 2020

Miliardarul indian Sanjeev Gupta a cumpărat Banca Română de Credite și Investiții de la Dorinel Umbrărescu și vrea să opereze prima majorare de capital, prin conversia împrumuturilor subordonate preluate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Sanjeev Gupta a cumpărat BRCI în nume propriu și deține 99,35% din capitalul băncii.

În noiembrie, informația prezentată de Profit.ro era că singurul dosar aflat încă în analiză la BNR pentru preluarea băncii este cel al lui Gupta.

INFOGRAFIC Guvernul a împrumutat 742 de milioane de lei la costuri în creștere. Piața monetară - pe deficit serios de lichiditate CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Guvernul a împrumutat 742 de milioane de lei la costuri în creștere. Piața monetară - pe deficit serios de lichiditate

Datele relevă acum că Gupta a preluat împrumuturile subordonate de 35 de milioane de lei de la Dorinel Umbrărescu și fiii săi, care finanțau solvabilitatea băncii din 2015.

Împrumuturile vor fi convertite în capital social, care va fi majorat astfel de la aproape 63 de milioane de lei la puțin peste 98 de milioane de lei.

Capitalul social al băncii a fost redus cu 31,4 milioane de lei în 2017 și cu 31,5 milioane de lei în 2018 pentru acoperirea pierderilor cumulate, care la finele anului 2018 totalizau 28 de milioane de lei.

Dorinel Umbrărescu, unul dintre "regii asfaltului" prin UMB Spedition și Tehnostrade, a cumpărat ATE Bank în 2013 și în 2014 i-a schimbat numele în BRCI cu ambiția de a face o bancă universală. Banca a înregistrat, în schimb, doar pierderi și bilanțul s-a redus de la an la an.

În 2016, într-un interviu pentru Profit.ro, Umbrărescu sugera că ar fi acceptat să vândă dacă i s-ar fi plătit măcar capitalul social de 126 de milioane de lei de la acel moment, ceea ce ar fi însemnat ca noul proprietar să asume pierderile.

BRCI avea active de 120,3 milioane de lei la sfârșitul anului 2018, dintre care plasamentele în credite reprezentau doar 10 milioane de lei, față de active totale de 393 de milioane de lei în 2015, dintre care credite de 167 de milioane de lei.

Gupta controlează deja Wyelands Bank, o bancă britanică înființată în urmă cu trei ani și axată pe întreprinderi mici și mijlocii.

În vara anului trecut, grupul Liberty Steel, controlat de Gupta, a finalizat preluarea mai multor active ale Archelor Mittal, inclusiv combinatul siderurgic de la Galați. Noul proprietar al combinatului de la Galați, devenit Liberty Galați în urma tranzacției, a plătit 740 milioane de euro pentru activele ArcelorMittal, cea mai mare achiziție într-o singură tranșă a grupului de până acum.

viewscnt
Afla mai multe despre
brci
banca romana de credite si investitii
sanjeev gupta
liberty group
sidex galati