ULTIMA ORĂ Parlamentul a adoptat legea PSD de amânare a ratelor la credite și a executărilor silite pe 9 luni, fără plata dobânzilor și comisioanelor

ULTIMA ORĂ Parlamentul a adoptat legea PSD de amânare a ratelor la credite și a executărilor silite pe 9 luni, fără plata dobânzilor și comisioanelor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 apr 2020

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege inițiat de PSD prin care persoanele fizice și juridice vor putea cere de la bănci amânarea ratelor la bănci și IFN pentru o perioadă de până la 9 luni, fără ca dobânzile și comisioanele restante să mai fie plătite ulterior. Persoanele fizice nu trebuie neapărat să fi înregistrat vreo scădere a veniturilor pentru a beneficia de facilitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Inițiativa PSD a trecut cu 214 voturi pentru (PSD, Pro România, UDMR, ALDE), 27 de abțineri (USR) și 86 împotrivă (PNL, care a anunțat că va și contesta proiectul la Curtea Constituțională). Președintele poate contesta, de asemenea, legea la CCR și/sau o poate trimite la reexaminare. Legea PSD concurează cu OUG 37/2020 emisă de Guvernul PNL, doar că este mult mai generoasă cu debitori și mai dură cu finanțatorii.

Suspendarea ratelor poate fi cerută de aproape toate categoriile de debitori: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, asociații, fundații, profesii liberale, întreprinderi mici și mijlocii. Față de forma adoptată anterior de Senat, sunt excluse doar companiile mari.

ANALIZĂ Cum ar putea populația și firmele să-și reducă, pe banii băncilor, datoriile la bănci în baza legii PSD de amânare a ratelor. Pierderile băncilor ar putea depăși recordul istoric CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cum ar putea populația și firmele să-și reducă, pe banii băncilor, datoriile la bănci în baza legii PSD de amânare a ratelor. Pierderile băncilor ar putea depăși recordul istoric

Amânarea ratelor se aplică pentru toate tipurile de contracte, fie că vorbim de contracte de credit încheiate cu instituțiile bancare, instituțiile financiare nebancare sau de contracte de leasing.

Debitorii pot cere suspendarea pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

Dobânzile și comisioanele datorate pe perioada suspendării ratelor nu se capitalizează. Acest lucru înseamnă că creditorii vor suporta integral costurile restructurării. Cum Profit.ro a arătat deja, debitorii care-și permit vor putea utiliza măsura pentru a strânge dobânzile neplătite și a achita anticipat împrumuturile chiar cu banii datorați băncilor. Ordonanța 37 în vigoare arată că debitorii trebuie să fi înregistrat o scădere a veniturilor ca urmare a efectelor pandemiei.

Persoanele fizice nu trebuie să îndeplinească nicio condiție specială privind veniturile pentru a beneficia de această măsură. Față de forma trecută de Senat, persoanele juridice vor trebui să arate, printr-o declarație pe propria răspundere, că veniturile/încasările au scăzut cu cel puțin 15% față de media pe două luni anterioare solicitării. În OUG 37 se arată că firmele trebuie să fie înregistrat o scădere cu un sfert a veniturilor față de ianuarie și februarie sau să aibă activitatea închisă ca urmare a deciziilor autorităților.

Măsura se aplică debitorilor care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, cu excepția celor care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în “orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit”.

TABEL Românii care vor amânarea ratelor la credite trebuie să facă economii pentru momentul când vor relua plățile. Rate mai mari după suspendare. Cine va suferi cel mai mare impact CITEȘTE ȘI TABEL Românii care vor amânarea ratelor la credite trebuie să facă economii pentru momentul când vor relua plățile. Rate mai mari după suspendare. Cine va suferi cel mai mare impact

Sunt suspendate toate procedurile de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a legii și până la finele lui 2020. Măsura se aplică și recuperatorilor de creanțe.

Așa cum Profit.ro a arătat aici, veniturile din dobânzi reprezintă principala sursă de încasări operaționale ale băncilor, de circa 14 miliarde de lei la 9 luni anul trecut. Neplata ratelor în masă ar duce sistemul bancar pe pierdere operațională, chiar dacă Banca Națională a României a relaxat regulile prudențiale și nu cere provizioane pentru împrumuturile restructurate în această perioadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
amanare rate banci
psd