Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Raluca Nicolescu, Raiffeisen Bank: Clienții au trecut de la hârtie la plăți electronice. Comportamentul s-a schimbat rapid

Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Raluca Nicolescu, Raiffeisen Bank: Clienții au trecut de la hârtie la plăți electronice. Comportamentul s-a schimbat rapid
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 nov 2020

Băncile au trecut de la produsele standard de creditare la cele legate de garanțiile de stat pentru IMM în acest an, dar nu doar creditarea s-a schimbat, ci și modul în care firmele fac tranzacțiile, spune Raluca Nicolescu, Director Executiv IMM, Raiffeisen Bank, la Videoconferința Profit.ro IMM-urile în criză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Videoconferința, transmisă inclusiv de către postul de televiziune Profit TV, a fost organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal, Roca Investments, CEC Bank și Raiffeisen Bank

Autoritățile și băncile s-au mobilizat cu programe de susținere a economiei în perioada de la declanșarea pandemiei, spune Raluca Nicolescu. “Simt că este un parteneriat, o foarte mare deschidere, și asta ne ajută să fim foarte aproape de clienți (...) Am trecut de la campanii și produse standard la aceste programe în sprijinul IMM.”

BNR menține rata dobânzii de politică monetară și reduce rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituțiilor de credit CITEȘTE ȘI BNR menține rata dobânzii de politică monetară și reduce rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituțiilor de credit

Pe lângă programul IMM Invest și granturile către firme, Nicolescu aduce aminte de finanțările de la Comisia Europeană, inclusiv pentru susținerea companiilor mici, cu o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro, care de obicei nu sunt bancabile și au credite la bănci în proporție de sub 3%.

Banca a organizat în acest an și un concurs pentru startup-uri, unde a primit un număr foarte mare de proiecte. Tot pentru firmele mici a lansat un card de credit cu plata în rate care să permită finanțarea fluxurilor de numerar fără creșterea cheltuielilor.

În agricultură, Raiffeisen a finanțat scontările pentru subvențiile APIA și a lansat un MBA pentru 35 de agricultori.

“Nu doar creditarea s-a modificat, s-a modificat și partea tranzacțională. Clienții au avut nevoie să își folosească debit cardul, să folosească aplicațiile de online, de mobile, care au crescut spectaculos, avem 77% spre 80% grad de penetrare. Au avut nevoie de soluțiile de e-commerce, care au avut creșteri de mai mult de două cifre, au avut nevoie de schimburi valutare, au trecut de la hârtie la plăți electronice. Un comportament schimbat destul de rapid. Noi îl așteptam, îl doream, dar nu am vrut să se întâmple așa, dar este o urmare firească”, spune Nicolescu.

“Dincolo de digitalizare, de o transformare accelerată, am văzut mult câștig din parteneriate, acelea care trec de imaginația imediată”, adaugă directorul Raiffeisen.

Industrii precum cea a transporturilor aeriene sau cea de divertisment au avut de suferit de pe urma pandemiei, dar sunt altele care au câștigat, precum domeniul IT, software sau retailul, explică Nicolescu.

“Am observat că în al doilea val, cel care a început în luna septembrie, echipele, capacitatea companiilor de a lucra, de a fi prezenți cu angajații lor, au fost mai afectate”, adaugă Nicolescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
raiffeisen bank