Băncile centrale au început recent să cumpere obligațiuni cu rating junk, pentru a calma tensiunile din piețe, iar investitorii le-ar putea urma exemplul

Băncile centrale au început recent să cumpere obligațiuni cu rating junk, pentru a calma tensiunile din piețe, iar investitorii le-ar putea urma exemplul
scris 7 mai 2020

Băncile centrale au început recent să cumpere și obligațiuni junk, nerecomandate investițiilor, în eforturile lor de a calma tensiunile din piețe, mărind probabilitatea ca investitorii sau chiar să autoritățile de reglementare să nu mai țină seama de diferența față de obligațiunile cu rating recomandat investițiilor, transmite Reuters.

În condițiile în care criza coronavirusului perturbă economiile și piețele financiare , companiile cu ratinguri aflate la nivelul inferior al categoriei recomandate investițiilor riscă să îl piardă, devenind așa-numiții ”îngeri căzuți”, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Proiectul PSD/Zamfir de plafonare a dobânzilor la credite, adoptat de Parlament CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiectul PSD/Zamfir de plafonare a dobânzilor la credite, adoptat de Parlament

Pentru a preveni ca piețele să fie lovite simultan de o serie de retrogradări de ratinguri, care ar face ca obligațiuni corporative de ordinul miliardelor de dolari să coboare sub nivelul de investment grade, Rezerva Federală (Fed) a anunțat în aprilie că va face pasul revoluționar de a cumpăra obligațiuni junk, dacă acestea beneficiau de rating recomandat investițiilor pe 22 martie.

Decizia a venit în ajutorul unor companii precum Ford, protejând-o de pierderea finanțării, după ce agenția de evaluare financiară S&P i-a retrogradat ratingul de la nivelul BBB- la BB+, la sfârșitul lunii martie.

În condițiile în care și Moody’s îi atribuise deja rating junk, obligațiuni de 35 de miliarde de dolari ale Ford deveniseră neeligibile pentru indicii investment grade, care sunt umăriți de fonduri pasive.

Fed a mai anunțat că va cumpăra fonduri tranzacționate la bursă care dețin obligațiuni cu randament ridicat, în timp ce Banca Centrală Europeană ar putea trece eventual la achiziții directe de obligațiuni cu randamente ridicate.

În luna martie, BCE a inclus obligațiunile Greciei cu ratinguri BB-/B1 în programele de achiziții urgente de active, iar în aprilie a început să accepte drept garanții obligațiuni ale companiilor cu ratinguri retrogradate recent în categoria junk.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligațiuni
rating junk